Meer woningen realiseren voor wie dat het hardst nodig hebben
Voorschoten is een aantrekkelijke woongemeente en dat moet het blijven voor iedereen: starters en ouderen, gezinnen en alleenstaanden. Iedereen moet goed en betaalbaar kunnen wonen en daarvoor zijn er uiteindelijk simpelweg meer woningen nodig in ons dorp.
Het is daarom in eerste instantie belangrijk dat de gemeente voortvarend doorgaat met de realisering van de bouwplannen die er al liggen, onder andere voor Starrenburg III, het Intratuin-terrein en Beresteyn. Er is in ons dorp vooral behoefte aan betaalbare huur- en koopwoningen. Bij toekomstige nieuwbouw maken we daarover strakke afspraken met woningbouwcorporaties en projectontwikkelaars, waarbij we inzetten op 30% sociale huur en nog eens 30% betaalbare woningen.
Wij denken vooral aan appartementen op plaatsen die al versteend zijn. Daarmee kunnen we bestaande groenvoorzieningen en natuur intact houden. Maar ook op de plaatsen waar we wél bouwen kunnen we rekening houden met de natuurlijke omgeving. Niet alleen door milieuvriendelijke bouwtechnieken, maar ook door natuurlijke elementen te integreren in de gebouwde omgeving.
Behoud van de natuur, bestand tegen klimaatverandering
Voorschoten behoort tot de groenste dorpen in het land. Daar zijn wij trots op en dat willen we graag zo houden. Wonen in het groen is niet alleen mooi. De natuur helpt ons ook bij het opvangen van de negatieve gevolgen van de klimaatverandering. Bomen en struiken geven verkoeling in warme zomers, ze houden water vast wat helpt bij toenemende regenval, en ze zorgen voor zuivere lucht. GroenLinks maakt zich sterk voor het planten van 150 extra bomen in het dorp
De natuur is ook het leefgebied van allerlei diersoorten. De biodiversiteit wordt bedreigd. We hebben er belang bij dat vogels, bijen en andere insecten en dieren deel uitmaken van onze leefomgeving. Bloemen en planten in de openbare ruimte helpen daarbij.
Goede zorg voor gezondheid en welzijn
GroenLinks geeft gezondheid prioriteit en werkt aan een gemeente waarin iedere inwoner de zorg krijgt die zij of hij nodig heeft. Hierbij staat GroenLinks voor samenwerking, vertrouwen en solidariteit. Een zorginstelling moet een plek zijn waar mensen zich thuis voelen en zich betrokken voelen bij elkaar. Niet geld, instituties en organisaties staan centraal, maar de mensen zelf. Dat betekent dat we investeren in preventie: voorkomen is beter dan genezen.
Gezondheid is meer dan niet ziek zijn. Zorg, welzijn, wonen en een gezonde, groene leefomgeving gaan hand in hand. Je wilt gezond zijn én je gezond voelen. Controle over je eigen leven en meedoen in de maatschappij zijn daar cruciale voorwaarden voor. De gemeente kan geen mentale of fysieke beperkingen wegnemen of ziektes genezen. Maar de gemeente kan wel hulp en adequate zorg bieden, zorgen dat mensen zo lang mogelijk in hun eigen buurt kunnen blijven wonen, sporten en bewegen. Daarom zijn voorzieningen als de Cirkelbus zo belangrijk. En de gemeente kan de sociale cohesie in wijken en buurten versterken door een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen. GroenLinks zet zich in voor inclusieve zorg, dichtbij huis, gebaseerd op vertrouwen.
Meedoen in Voorschoten mogelijk maken
Meedoen in Voorschoten is belangrijk voor elke individuele inwoner, maar ook voor Voorschoten, voor onze lokale samenleving. Het meedoen met en kennis nemen van sportieve en culturele activiteiten in Voorschoten mag niet beperkt worden door financiële belemmeringen.
Niet alleen groepen die met een heel klein inkomen zitten, maar ook andere groepen zitten soms in een financieel krappe situatie. Armoede komt ook voor bij inwoners die in een acute schuldensituatie zitten, inwoners die gewoon werken maar waar de inkomsten te laag zijn, inwoners die door hoge energie- of zorgkosten in financiële problemen zijn gekomen, of door een echtscheiding met allerlei grote problemen te maken krijgen. Armoede belemmert het onderhouden van sociale contacten en het deelnemen aan de samenleving. Vooral ook kinderen zijn hiervan de dupe. We willen dat iedereen kan meedoen in Voorschoten. Daarom moet Voorschoten een volwaardig armoedebeleid maken, zodat iedereen in Voorschoten de kans krijgt om mee te doen.
Energietransitie: Voorschoten van het gas af
In de regionale energiestrategie (RES) van de regio Holland Rijnland wordt uiteengezet waar en hoe duurzame energie grootschalig kan worden opgewekt. Doel is CO2-uitstoot verminderen en wereldwijde temperatuurstijging beperken. De strategie voor onze regio kent vier onderdelen: energiebesparing, zonne- en windenergie opwekken, schoner vervoer en gebruik van duurzame warmtebronnen.
GroenLinks werkt met overtuiging mee aan de energietransitie. Stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen en overstappen op duurzame energiebronnen behoort tot de grote opgaven van onze tijd. Onderzoekers wijzen al jaren op het belang van het beperken van de opwarming van de aarde. We hebben geen tijd te verliezen. Voorschoten kan niet op eigen kracht "van het gas af". We doen er goed aan intensief samen te werken met andere gemeenten, met de regio, het bedrijfsleven en de landelijke overheid. Tegelijk vindt GroenLinks dat de oplossing voor de energietransitie in Voorschoten moet worden doorgevoerd op een manier die past bij de mogelijkheden en beperkingen van ons dorp.
Investeren in voorzieningen
De afgelopen vier jaren heeft de gemeente zich ingespannen om Voorschotense voorzieningen te behouden. Voorzieningen die ten gevolge van het financiële wanbeleid vóór 2018 stevig op de tocht stonden. Het is de afgelopen collegeperiode gelukt om zwembad Het Wedde, de Kinderboerderij, de WMO-voorzieningen en de bibliotheek te behouden.
Er worden voorbereidingen getroffen voor een multifunctionele accommodatie voor film, theater en muziek. Het behouden van de bestaande voorzieningen en deze kwalitatief op peil houden is van doorslaggevend belang voor de leefbaarheid van Voorschoten. De wijze waarop we Voorschoten qua bestuur inrichten is ondergeschikt aan het behoud van onze voorzieningen. De rijksoverheid heeft veel taken bij de gemeenten neergelegd, zoals de WMO en de Jeugdzorg, zonder deugdelijke financiering voor de uitvoering van die taken. Uiteraard zorgt dit voor financiële problemen. GroenLinks gaat deze problemen niet oplossen met bezuinigingen op voorzieningen in ons dorp. Integendeel: wij zoeken naar mogelijkheden om onze voorzieningen uit te breiden.
Ondernemen: ruimte bieden aan nieuwe bedrijvigheid
Er dient zich een nieuwe generatie inwoners aan, die pluriformer denkt en werkt dan de traditionele inwoners. Zij wonen vaker in appartementen, met goede voorzieningen in de buurt, kennen vaker mengvormen van wonen en werken, zijn veelal ondernemers en zelfstandigen, doen meer aan beleggen en sparen, kennen minder zekerheid en structuur, en leggen meer nadruk op zelfrealisatie en ontplooiing.
Het is te verwachten, dat in de nabije toekomst een kwart van de beroepsbevolking als zelfstandige of als micro-ondernemer zijn brood zal verdienen, vanuit huis, buurtvoorzieningen of bedrijfsverzamelgebouwen.
GroenLinks wil deze nieuwe bedrijvigheid actief bevorderen door in het beleid rekening te houden met het perspectief van de nieuwkomers in het dorp: meer werkplekken in de wijken, hier en daar ondersteunende horeca, nieuwe retail, een actief gebruik van de openbare ruimte en meer gevarieerde woningbouw en woontypes door elkaar. Dat moet niet ten koste gaan van het dorpscentrum, integendeel: het centrum moet juist een voorbeeldfunctie krijgen voor de vernieuwing van het dorp. Ondernemingen met een wijkoverstijgende functie, zoals een kringloopwinkel, specialistische winkels, kantoren, wellnesscentra, culturele instellingen en dergelijke moeten in het centrum komen.
Afval scheiden: goed voor het milieu, goed voor de portemonnee
Voorschoten produceert al jaren te veel restafval, zo'n 230 kg per inwoner per jaar. De norm die de rijksoverheid hanteert is 100 kg. Het rijk heft afvalstoffenbelasting over elke ton afval die wordt gestort of verbrand. Met die belasting stimuleert het rijk de gemeenten om werk te maken van afvalscheiding. Want hoe minder restafval de inwoners aanbieden, hoe minder belasting de gemeente betaalt.
Omdat het rijk wil dat meer grondstoffen worden hergebruikt in plaats van verbrand, is de afvalstoffenbelasting de afgelopen jaren flink verhoogd, en die stijging zal de komende jaren doorgaan. Daarnaast betaalt de industrie sinds dit jaar een CO2-heffing, en die geldt ook voor de afvalbranche. De tarieven voor afvalverwerking zijn ook al gestegen.
GroenLinks wil dat het scheiden van afval zoveel mogelijk wordt gestimuleerd. Driekwart van wat door inwoners in de grijze bak wordt gegooid zijn grondstoffen die heel goed hergebruikt kunnen worden: GFT, papier, karton, blikjes, plastic verpakkingen, drankenkartons, glas en textiel. Die grondstoffen inleveren levert geld op, ze blijven weggooien gaat alle inwoners steeds meer geld kosten, ook voor degenen die hun afval consequent scheiden.
Mobiliteit: schoner, slimmer en veiliger verkeer
Voorschoten is een dorpse gemeente, maar in een sterk verstedelijkt gebied met vele dorpelingen die dagelijks elders aan het werk zijn. Door de geplande woningbouw, binnen en buiten onze gemeente, zal de drukte de komende jaren toenemen. Zonder sturende maatregelen leidt dat onvermijdelijk tot vastlopend verkeer en onveilige situaties in ons dorp.
De energietransitie is daarbij een extra uitdaging, omdat het vraagt om een overstap op middellange termijn naar duurzame mobiliteit. Dat betekent dat we op termijn voor al ons vervoer gebruik maken van duurzaam opgewekte energie, in eerste instantie door elektrisch rijden. Het betekent ook dat we waar mogelijk het autogebruik verminderen door effectief, aantrekkelijk openbaar vervoer en ruim baan voor veilig fietsen.
Bestuur en veiligheid: Voorschoten als veilig thuis voor iedereen
GroenLinks is trots op onze open en tolerante samenleving, waar ook naar minderheden wordt geluisterd en waar je mag zijn wie je bent. We willen dat alle inwoners zich veilig voelen in ons dorp, ongeacht waar je vandaan komt, waar je in gelooft, wie je bent of van wie je houdt. De gemeente maakt actief werk van een inclusieve samenleving en ondersteunt organisaties die zich daarvoor inzetten.
Dat geldt natuurlijk in het bijzonder voor vluchtelingen en statushouders die zich in ons dorp vestigen. Voor hen moet er begeleiding zijn bij het leren van de taal en het deelnemen aan onze samenleving. Kortom: iedereen hoort er bij en dat moet ook blijken uit hoe de gemeente met haar inwoners omgaat. Die inwoners moeten zich gehoord voelen wanneer ze initiatieven, suggesties of kritiek hebben. Niet alleen de mondige burgers, maar ook degenen die zich niet zo snel laten horen.
Binnen onze regio moet onze gemeente zelf ook van zich laten horen. Daarvoor is samenwerking met andere gemeenten en in regionaal verband essentieel. Net als andere gemeenten krijgt Voorschoten steeds meer taken en verantwoordelijkheden opgedragen. Alleen als we met anderen samenwerken kunnen we deze taken uitvoeren. Daarnaast kunnen onderwerpen als economie, bereikbaarheid en energietransitie alleen in regionaal verband worden aangepakt. GroenLinks wil dat Voorschoten een betrouwbare partner is, waarmee goed valt samen te werken. Alleen dan kunnen we voor ons dorp de goede resultaten behalen. We moeten vanuit onze kracht als zelfbewuste gemeente ons inzetten voor intensieve samenwerking in de Leidse regio.