Geen prikkel, wel hogere kosten
Het huidige afvalsysteem vraagt van alle inwoners een vast bedrag voor afval, ongeacht hoeveel ze weggooien. Of je nu veel of weinig restafval hebt: je betaalt hetzelfde. Dat vinden GroenLinks en PvdA oneerlijk. Met variabele tarieven, ook wel ‘betalen naar gebruik’, betalen inwoners minder als ze goed scheiden en minder restafval aanbieden. Dat is wel zo rechtvaardig.
Uit onderzoek blijkt dat dit systeem werkt. In gemeenten zoals Katwijk daalde de hoeveelheid restafval na invoering van variabele tarieven met 40%. Ook een gemeente als Ouder-Amstel- zeer goed vergelijkbaar met een gemeente Voorschoten– voert met succes dit beleid uit.
Inmiddels betaalt bijna de helft van de Nederlanders op deze manier voor hun afval.
Milieu én portemonnee
Minder restafval betekent minder verbranding, en dus minder kosten. De kosten voor afvalverbranding gaan de komende jaren flink omhoog. Als Voorschoten niets verandert, stijgen de kosten voor alle inwoners. Dat raakt vooral de mensen die minder afval hebben. En die bovendien wél hun afval goed scheiden. GroenLinks en PvdA vinden dat niet uit te leggen.
Met variabele tarieven kunnen bewoners die hun afval goed scheiden tot wel €100 per jaar besparen. In de toekomst wordt dat mogelijk meer. Ook zijn er regelingen voor mensen met medische afvalproblemen of jonge kinderen. En minima kunnen volledige kwijtschelding krijgen. Zo blijft het systeem eerlijk én sociaal.
Geen reden tot uitstel
De coalitiepartijen (VVD, CDA, Voorschoten Lokaal) zeggen meer tijd nodig te hebben om alles goed te onderzoeken. Maar het idee van variabele tarieven is niet nieuw en is goed uitgezocht. Meer dan 50% van de Nederlandse gemeenten werkt al zo. De nadelen zijn bekend en er zijn goede oplossingen. Uitstel betekent nu vooral dat Voorschoten onnodig veel restafval blijft produceren, de kosten blijven stijgen en bewoners ongelijk worden behandeld.
Blijven scheiden
GroenLinks en PvdA blijven zich inzetten voor een eerlijk, duurzaam en toekomstgericht afvalbeleid. Ondanks het uitstel roepen ze alle inwoners op om vooral door te gaan met goed afval scheiden. “Dat is beter voor het milieu én uiteindelijk ook voor onze portemonnee.”