De integrale bijdrage van Monique Lamers aan de Algemene Beschouwingen 2015.
Wij Voorschoten…..
Voorschoten, wij samen, staat voor de grote uitdagingen van de toekomst. Voorschoten is sterk. Dat hebben we gezien bij de noodopvang van vluchtelingen, waar veel positieve krachten vrij kwamen en Voorschoten zich van zijn beste kant liet zien. We zien ook de enorme inzet van burgers, zoals bij het vrijwilligerswerk, van ondernemers en organisaties voor het dorp, de gemeenschap Voorschoten.
Vanuit die stevige basis kijken we met vertrouwen de toekomst in de ogen.
Voor iedere gezamenlijke inspanning is vertrouwen nodig.
We leven in een tijd waarin grote veranderingen plaatsvinden: kansen en bedreigingen.
Het vereist een gezamenlijke, collectieve inspanning om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Samen zijn we sterk.
Voor iedere gezamenlijke inspanning is vertrouwen nodig. Vertrouwen in onszelf en elkaar, in de mensen met wie we samenwerken, in het gemeentebestuur dat de burgers vertegenwoordigt en onze gemeenschappelijke doelen verwezenlijkt, vertrouwen in gemaakte afspraken.
Vertrouwen .. een kostbaar goed.
Waar vertrouwen ontbreekt, ontstaan cynisme, woede, onverschilligheid en eindeloze procedures. Tussen overheid en burgers ontstaat een botsing van krachten bij de uitvoering van beleid. Het is daarom goed dat college en raad inspraak en samenspraak op de agenda hebben gezet.
We zien dat te vaak vertrouwen wordt geschonden.
Bijvoorbeeld bij afspraken die niet zijn nagekomen bij het opknappen van de Dobbewijk. Al jaren vraagt GroenLinks hiervoor aandacht.
Een gemeentebestuur steunt op draagvlak onder de inwoners en komt op voor het algemeen belang. Afspraken met burgers en de gemeenteraad staan. Bij motie roepen we het college op om afspraken gestand te doen.
We zien ook de woede van burgers die, na jaren van vooruitschuiven en dus onzekerheid, nu worden geconfronteerd met het voldongen feit van meer parkeerplaatsen bij het station in plaats van groen. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van het college? Ook hier vroegen we al jaren aandacht voor.
Vertrouwen…
De veranderingen en bezuinigingen in de zorg leiden tot onzekerheid. In Voorschoten lijkt een zachte landing te zijn gemaakt met de drie decentralisaties. Mooi. Wij gaan ervanuit dat, ook bij tegenvallende kosten, de kwaliteit van de zorg voorop staat. Soms is er nu eenmaal dure, professionele zorg en ondersteuning nodig. Deze voorkomt hogere kosten later. Wat echt kostbaar is, is mensen aan hun lot overlaten: zowel in menselijk als in financieel opzicht.
Het is goed dat de raad in dialoog met de gemeenschap kijkt naar mogelijkheden voor een goede monitoring van het sociale domein. Dit traject is gestart en moet in 2016 zijn beslag krijgen. Het is in het belang van cliënten èn mantelzorgers, dat we een vinger aan de pols houden en waar nodig bijsturen. Voor de Voorschotense samenleving is het relevant dat we weten wat er speelt en waar de echte noden zijn. Alleen dan kan participatie onder regie van de gemeente en een efficiënte inzet van vrijwilligers goed plaatsvinden.
Vertrouwen opbouwen …
Toegang tot informatie en hier je weg in vinden voedt vertrouwen en is essentieel voor een open democratie. De dialoog ligt immers aan de basis hiervan.
De opmerkingen van het college over de toekomst van de bibliotheek verontrusten ons: zij gaat kiezen welke taken zij wel en welke zij niet wil subsidiëren. Maar in de wet staan vijf kerntaken, waaronder opinie en debat, genoemd waaraan een bibliotheek voldoet: zij allen maken van een bibliotheek een bibliotheek. Juist in een samenleving waarin sprake is van laaggeletterdheid en een constante informatiestroom is dit belangrijk. Met een motie roepen wij het college op de wet te volgen en te zorgen voor een volwaardige bibliotheek, gericht op alle leeftijdsgroepen, Voorschoten waardig.
Vertrouwen stellen in…
In het Elsevier onderzoek scoorde Voorschoten niet goed op aanbod van buurtwinkels. In de begroting echter staat niets meer over de winkelstrip aan de Beethovenlaan. Zij is uit de toekomst van Voorschoten geschreven. Maar winkels in de buurt, ook deze, zijn erg belangrijk voor mensen, ze maken de buurt levendig en veiliger, maken het mogelijk dat mensen zelfstandig blijven wonen.
Tijdens de verkiezingen van 2014 zijn grote beloften gedaan: er zou snel een winkel komen in het leegstaande deel. Nooit meer wat van gehoord.
Het zou mooi zijn als college en raad met burgers en ondernemers in gesprek gaan over de toekomst van de winkelstrip. Een mooie gelegenheid voor inspraak en samenspraak, een voorbeeld van vertrouwen in burgers. Is het college bereid deze uitdaging aan te gaan?
Overigens dienen wij onze motie van vorig jaar om pop-up winkels mogelijk te maken in het centrum, en dat zo te verlevendigen, opnieuw in. Om hier nu echt werk van te maken.
Vertrouwen op …
Over een paar weken begint de historische klimaatconferentie in Parijs. Wereldwijd moet hard gewerkt worden om de opwarming van onze planeet te beperken tot 2 graden Celsius. Lukt dat niet, dan zullen de komende generaties leven in een wereld met minder kansen en bestaansmogelijkheden, meer bedreigingen en conflicten. Velen spannen zich in om dit te voorkomen. Maar wat essentieel is, is een gemeentebestuur dat in deze verbindt, inspireert, een goed voorbeeld stelt. Zich niet verschuilt achter het ‘Wij zijn zo klein dus we hoeven niks’ argument. Voorschoten is sterk. En als Voorschoten niet, wie dan wel?
Het is demotiverend als een gemeentebestuur dat passief is, afwacht … Daarom roepen wij het college op burgers, ondernemers en organisaties te steunen en te motiveren. Wij hebben dezelfde werkorganisatie als Wassenaar. Samenwerken ligt voor de hand. Wil Voorschoten een stimulerende of een remmende rol spelen?
Wij roepen bij motie het college op nu een actieve rol te spelen en concrete doelen te formuleren, zodat burgers erop kunnen vertrouwen dat hun overheid voor hen opkomt.
Als gemeenteraad vertrouwen we op informatie van het college. Daarom stoort het, dat in de begroting staat dat de evaluatie van de ambtelijke fusie voldeed aan alle criteria van de RKC. Dat klopt niet.
We moeten erop kunnen vertrouwen dat het gemeentebestuur afspraken nakomt. Als uit de reserve duurzaamheid €150.000,- wordt gehaald om extra duurzame maatregelen te nemen voor de scholen in Noord-Hofland omdat daar anders geen geld voor is, dan moet het geld dat na de bouw overblijft gewoon weer terug de reserve in. Daartoe dienen wij een amendement in.
Waarop we steeds meer kunnen vertrouwen is het beeld dat het college geeft van de financiële staat van Voorschoten. De RKC had hierop wel enige aanmerkingen. Zou het college hierop kunnen reageren?
Maar het beleid, waar mensen dagelijks de gevolgen van merken, is nog steeds te vaag en oncontroleerbaar opgeschreven. Helaas.
Vertrouwen wekken …
GroenLinks was bereid de hand in eigen boezem te steken en pleitte samen met enkele andere fracties voor een onderzoek naar hoe de financiële problemen zijn ontstaan. Dit om herhaling van fouten te voorkomen. En om verantwoording af te leggen aan de Voorschotenaren. Jammer dat de raad zichzelf de kans heeft ontnomen te leren van het verleden.
Toegang tot gemeentelijke informatie wekt ook vertrouwen. Daarom betreuren wij het besluit van de coalitie om de informatiepagina van de gemeente te laten vervallen.
We blijven vertrouwen.
De groene gebieden ten zuiden en ten noorden van Voorschoten worden bedreigd door de aanleg van de RijnlandRoute en de toename van huizenbouw in de Duivenvoordecorridor.
Burgers, groepen, en ook GroenLinks, blijven zich inzetten tegen de weg. Wij blijven vertrouwen op een goede afloop.
Wij roepen het college en de raad nogmaals op te onderzoeken hoe we de Duivenvoordecorridor zo groen mogelijk kunnen houden. Ga de dialoog met Voorschotenaren hierover aan.
Vertrouwen vraagt actie.
Het college zal op termijn een uitvoeringsplan opstellen voor de verbetering van de kwaliteit van het oppervlaktewater. Mooi. Maar de problematiek is dermate groot dat we aandringen op meer spoed. Vandaar onze motie waterkwaliteit.
De verstening van tuinen veroorzaakt problemen bij de opvang van regenwater. Vorig jaar hebben we een amendement ingediend om dit tegen te gaan. Het college zei dit en nog meer al uit te voeren. Niets van gemerkt. Wij dienen deze motie wederom in.
Tenslotte: vertrouwen in onszelf en elkaar, in de waarde van de natuur en in de kracht van burgers is de basis voor een goede toekomst. Laten we hier aan werken.