Door de jaren heen is de RijnlandRoute een rode draad geweest in ons politieke bestaan. Zo stemden we in januari 2007 tegen het Voorschotense fonds dat deze weg mogelijk moest maken, het Regionaal InvesteringsFonds (RIF). We hebben op alle mogelijke plekken langs het tracé actie gevoerd, de demonstratie van 2010 mede georganiseerd, praktisch alle bijeenkomsten bezocht en ons verdiept in dikke stapels papier.

Door Provinciale Staten werd in juni 2012 gekozen voor het slechtst mogelijke tracé van de RijnlandRoute: Zoeken naar Balans. Voorstemmers: SP, D66, CDA, VVD, ChristenUnie/SGP. Ineens stond GroenLinks in de Staten politiek gezien alleen.

Wij zijn doorgegaan met acties, gesteund door onze landelijke en Statenfractie, die onvermoeibaar door is gegaan met het ter discussie stellen van de RijnlandRoute. En door onze afdelingen in de regio, met wie we al jaren op één lijn zitten. Op alle niveaus staat GroenLinks immers pal tegen de weg.

Hierin bleven we helaas politiek gezien alleen staan: we nodigden iedereen uit voor onze acties, dus andere partijen hadden ook hieraan mee kunnen doen en blijk kunnen geven van hun afwijzing van de RijnlandRoute. Wij  hebben ook steeds onze rug recht gehouden en gestemd tegen de plannen voor de weg.  Zie onze website, waarop de RijnlandRoute een dominant en steeds  terugkerend thema is.

Nu komt er een boortunnel onder Voorschoten, na veel inspanning van demonstrerende en onderzoekende burgers, na activiteiten van politici en onderhandelingen door het college. Maar de prijs is wel heel hoog, en veel bezwaren zijn er niet mee weggenomen. De polders blijven zwaar aangetast worden door de aanleg van de tunnelmonden en de weg zelf, nog afgezien van luchtvervuiling en lawaai hierdoor. Daarom zeggen wij: Een boortunnel is beter dan een verdiepte bak, maar geen RijnlandRoute is nog veel beter. En daarom heeft GroenLinks als enige fractie tegen de €9 miljoen voor de boortunnel gestemd.

Wat in de gemeenteraad telt zijn de besluiten. Helaas hebben we moeten constateren dat in de gemeenteraad vanaf januari 2007 steeds besluiten zijn genomen die de RijnlandRoute dichterbij brachten. Met als zwaarste besluit de goedkeuring  van de overeenkomst met de provincie in najaar 2013.  Dit behelsde de RijnlandRoute, de boortunnel en de extra bijdrage van 9 miljoen daarvoor.

Ten overvloede: steeds was GroenLinks de enige fractie die tegen deze besluiten stemde.

Keer op keer hebben we geprobeerd in de gemeenteraad de discussie te beginnen over de voorwaarden die Voorschoten zelf had gesteld aan medewerking aan de plannen, zoals aantonen van nut en noodzaak, als belofte aan zichzelf en de bevolking. Keer op keer vergeefs.

Dat is erg jammer: het zou goed zijn als politici over een dergelijk ingrijpend besluit rekenschap afleggen tegenover hun achterban.

Het zou goed zijn geweest als het verbond tegen de RijnlandRoute intact was gebleven. Dat is helaas niet gebeurd. We zien nu met lede ogen hoeveel geld naar dit project gaat en hoe vernietigend dit is voor onze polders, schone lucht en biodiversiteit. Dit doet pijn. Zwaar weegt het verdriet om wat verloren dreigt te gaan.

Maar er zijn lichtpuntjes. Fijn dat meerdere partijen onze mening over de RijnlandRoute delen. Misschien vertaalt dit zich ooit in concrete besluiten.

Zeker nu blijkt dat de RijnlandRoute nagenoeg onbetaalbaar blijkt te zijn voor de provincie, er na de aanleg 15.000 extra auto’s per dag over het Lammeschansplein zullen rijden met voorspelbare gevolgen en het besef groeit dat het essentieel is om ons landschap en de rijkdom aan planten- en diersoorten te behouden. Om niet te spreken  van de luchtkwaliteit.

We hopen dat dit voldoende redenen zijn om alsnog te stoppen met dit project. Hoop doet leven!