In de raadsvergadering van donderdag 22 november heeft de gemeenteraad ingestemd met het voorstel van het college van ONS en VVD om een partij te zoeken die de verantwoordelijkheid voor de kinderboerderij op zich wil nemen, en dat voor uiterlijk 1 oktober 2013. De gemeenteraad heeft ook ingestemd met de kaders zoals het behoud van dierenwelzijn en de educatieve functie, en het creëren van een zorgfunctie. GroenLinks stemde, evenals het CDA, tegen dit voorstel en wel hierom:
In de commissie was er veel kritiek op het oorspronkelijke voorstel. Er stond bijvoorbeeld in dat de kinderboerderij zou moeten sluiten als er geen exploitant zou worden gevonden. De commissie sprak uit de kinderboerderij te willen behouden voor Voorschoten.
Wethouder Adema is tegemoet gekomen aan deze bedenkingen en heeft snel een aangepast voorstel naar de raad gestuurd. Wij vinden dat dit respect verdient en dat hebben we ook uitgesproken. Maar ook dit nieuwe voorstel gaf niet de garantie dat de kinderboerderij behouden blijft. Daarbij vonden we dat de uitgangspunten uit het voorstel niet voldoende waren. Zo wilden we ook als kader vast leggen dat de kinderboerderij gratis toegankelijk moet blijven en dat de educatieve functie behouden blijft. En er wordt al jaren gestreefd naar een keurmerk voor de kinderboerderij. Wij vinden het hoog tijd dat de kinderboerderij dit verwerft. Daarin worden niet alleen eisen gesteld aan het welzijn van de dieren, maar ook aan de arbeidsomstandigheden en de hygiëne. Als de kinderboerderij dit keurmerk heeft, is de kwaliteit van al deze zaken geborgd.
Dus we hebben samen met het CDA een amendement ingediend om het behoud en de kwaliteit van de kinderboerderij te waarborgen. Wij vinden dit ook onze taak: de gemeenteraad stelt kaders op die leidend zijn voor het college. Het college kan op basis hiervan gaan onderhandelen met kandidaten die de verantwoordelijkheid voor de kinderboerderij op zich willen nemen. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Ook kunnen we dan later niet verrast worden door bijvoorbeeld toegangsprijzen of beperkte openingstijden die door de exploitant zijn bepaald.
Tot onze verbazing vonden ONS, VVD en PvdA het stellen van deze heldere kaders niet nodig. Zij vertrouwen erop dat het wel goed komt met de kinderboerderij en de VVD sprak uit dergelijke kaders te betuttelend te vinden. Met betutteling heeft dit echter niets te maken, wel met open en transparant aangeven wat wij belangrijk vinden.
En dit is wat een gemeenteraad behoort te doen: heldere kaders aangeven voor het beleid. Als we dit niet doen, kunnen we net zo goed aan het begin van iedere vergadering zeggen dat we alle vertrouwen hebben in het collegebeleid en weer naar huis gaan. Dan zijn we precies op tijd weer thuis voor het tweede bakje koffie van half 9. Dat scheelt ook vele, vele uren voorbereiding.
Wij vinden het jammer dat de meerderheid van de gemeenteraad deze verantwoordelijkheid niet heeft willen nemen.
Wethouder Adema bleek de door ons verwoorde kaders ook grotendeels als uitgangspunt te willen nemen, wat ons uiteraard plezier deed, maar ontraadde het amendement. CDA en GroenLinks besloten het toch in te dienen. ONS, VVD en PvdA stemden tegen. Omdat we het amendement juist hadden ingediend om het collegevoorstel acceptabel te maken en dat dus is afgewezen, bleef ons niets anders over dan tegen het voorstel te stemmen. Dat hebben we dan ook gedaan.
We zijn wel blij dat Wethouder Adema aan heeft gegeven te streven naar het keurmerk. Wij hopen dat onze Voorschotense kinderboerderij deze snel ontvangt. Tenslotte juichen we het toe dat er op de kinderboerderij een zorgfunctie zal worden gecreëerd. Wij spannen ons er wel voor in dat dat niet ten koste gaat van de al bestaande functies.