Op 13 september was de eerste raadsvergadering van het seizoen. Op de agenda stonden verschillende consoliderende bestemmingsplannen. Dat zijn bestemmingsplannen die vooral beschrijven wat er is en geen nieuwe ontwikkelingen inbrengen.
Over het bestemmingsplan voor het Centrum is niet besloten: dat gaat later gebeuren. Er moet nog gesproken worden met betrokkenen. Wij hebben nog een ander punt ter sprake gebracht: onlangs is de Structuurvisie voor het centrum vastgesteld. Daarin hebben wij laten opnemen dat plannen moeten worden getoetst aan de duurzaamheidsambities zoals die onder andere zijn vastgelegd in de nota CO2-neutraliteit. Van deze Structuurvisie zien wij niets terug in dit bestemmingsplan. Dat is logisch: hierin komen nieuwe ontwikkelingen immers niet voor. Maar wij wilden graag weten wanneer de Structuurvisie dan wel wordt verwerkt in het bestemmingsplan. Wethouders Blommers zegde toe dat we volgend jaar zomer een voorstel voor een nieuw bestemmingsplan kunnen verwachten waarin de nieuwe ontwikkelingen die de Structuurvisie aangeeft wel zijn verwerkt. Hiermee zijn wij tevreden: mooie woorden over duurzaamheid klinken goed maar worden pas realiteit als ze in concrete maatregelen zijn vertaald.
Het bestemmingsplan Landgoederen en Sportvelden is ook aangehouden omdat hier nog gesprekken over moeten plaatsvinden. Het bestemmingsplan Vlietwijk KEELgebied is wel aangenomen.
Bij de bespreking van de regionale overleggen hebben we er onder andere op aangedrongen dat het standpunt van Voorschoten ten aanzien van de RijnlandRoute , namelijk dat de weg in een open bak onacceptabel is, wordt overgebracht aan de regionale bestuurders. Ditzelfde geldt ook voor het standpunt dat eerst de knelpunten moeten worden opgelost en dat pas daarna eventueel de ChurchillAvenue en de boortunnel mogelijke opties zijn.
Ook komt in de overleggen de vorming van de metropoolregio Rotterdam – Den Haag ter sprake. Via onze samenwerking met Wassenaar maar ook omdat wij hieraan grenzen hebben wij ermee te maken. We hebben het er nooit over gehad in de raad maar GroenLinks lijkt een discussie hierover wel nodig: het zou vervelend zijn als allerlei besluiten al zijn gevallen voordat Voorschoten op het toneel verschijnt. De RijnlandRoute en Duin Horst en Weide (Duivenvoordecorridor) zijn immers thema´s die in deze regio spelen en zeker ook voor Voorschoten erg belangrijk zijn. Daarom hebben wij voorgesteld dit op de agenda van de gemeenteraad te zetten.
Bij de rondvraag hadden we twee vragen:
We hebben al een tijdje niets meer gehoord van de Cirkelbus en we vroegen ons af hoe het nu staat met het vinden van een goede stopplaats aan de kop van de Schoolstraat. De wethouder antwoordde dat we binnenkort hierover een voorstel krijgen.
We vroegen ook of er nog gesprekken waren geweest met de mensen van de Donkwoning in de Dobbewijk over de geplande rondrijdroute die het groen bij de Donkwoning aan zal tasten. De wethouder gaf aan dat er gesprekken plaatsvinden, wat ons verheugt omdat er de laatste tijd wel erg veel misverstanden en communicatiefouten op dit dossier zijn geweest.
We hebben voor de volgende cyclus vragen gesteld over de brief die de Sociale Alliantie schreef over het gebrek aan contact met de sociale dienst in Voorburg en over de informatievoorziening aan cliënten over het Voorschotense sociale beleid.
We hebben ook het regionaal klimaatfonds en natuur- en milieu- educatie op de agenda gezet van de commissie Wonen Ruimte Groen. Op verzoek van de fracties van PvdA, CDA en GroenLinks staat de brief van het Platform Gehandicaptenbeleid over het busbankje aan de Leidseweg, waar de elementen vrij spel hebben, op de agenda van de commissie Wonen Ruimte Groen.