Tijdens de laatste vergadering van de gemeenteraad van Voorschoten voor het zomerreces is gesproken over duurzaamheid in verschillende verbanden. En daar werden wij bepaald niet vrolijk van. Mooie woorden, veel schone schijn maar weinig daden.
Duurzaamheidsmaatregelen Regenboog
Zo was er het voorstel om 100.000 euro uit de reserve duurzaamheid te besteden aan duurzaamheidsmaatregelen voor de Regenboogschool. Wij zijn het helemaal eens met dergelijke maatregelen en wij vinden het goed dat een schoolbestuur zich hiervoor inzet. Maarrr… we hebben net een verordening aangenomen voor deze reserve en dit voorstel is daarmee in strijd: er moet een mate van duurzaamheid worden bereikt die hoger ligt dan het niveau dat de gemeente zelf nastreeft. En wat het onderdeel milieu in de plannen betreft is dat helemaal niet zo, integendeel. Omdat we vinden dat een gemeente de eigen verordeningen moet volgen, hebben we hier wel een probleem mee. De reserve is echt voor de koplopermaatregelen. Maar we weten ook dat het bestaan van de reserve op het spel staat, gezien de Perspectiefnota.
Dus omdat we tegenwoordig al blij zijn met ieder klein stapje in de richting van duurzaamheid, wat dit gemeentebestuur betreft dan, omdat het goed is dat duurzame maatregelen worden genomen voor de Regenboogschool en omdat we het geld van de reserve wel willen besteden aan duurzaamheid voordat het ergens anders naar toe gaat, hebben we toch maar voor het voorstel gestemd.
Schone schijn over duurzaamheid in jaarverslag 2011.
Zo was er ook het jaarverslag over 2011. Dit is een verslag van wat de gemeente Voorschoten heeft gedaan en wat dat heeft gekost. Erg belangrijk voor de gemeenteraad: zo kunnen we zien wat er is gedaan met het gemeenschapsgeld en of het de moeite waard was. Op het gebied van duurzaamheid zouden we veel hebben bereikt: de CO2-uitstoot is teruggedrongen, energieverbruik is verminderd, de bodemkwaliteit is verbeterd, Voorschoten heeft een hogere score behaald op de Landelijke Duurzaamheidsmeter, kortom, er is in 2011 veel bereikt waar Voorschoten trots op kan zijn. Wij glommen. Er stond alleen niet bij waarop die beweringen zijn gebaseerd. Daarom vroegen we naar concrete resultaten. Die bleken er niet te zijn. Er waren dus zomaar wat uitspraken gedaan. Wij vinden dat dit echt niet kan in het jaarverslag van een gemeente. Wij moeten toch als gemeenteraad onze controlerende taak kunnen uitoefenen? Daarom hebben we een amendement ingediend om al deze niet onderbouwde beweringen uit het jaarverslag te schrappen. De gemeenteraad stond hier unaniem achter en de wethouder nam het over. Deze beweringen zullen niet meer in het jaarverslag staan maar deze gang van zaken maakt ons wel ongerust over alle andere beweringen die erin staan.
Reserve duurzaamheid vervalt in Perspectiefnota.
Voorschoten geeft veel geld uit aan de bouwplannen voor het Deltaplein en aan het Regionaal Investeringsfonds, waaruit de RijnlandRoute wordt betaald. Het gemeentebestuur zet niet in op besparingen door het verbeteren van de afvalscheiding of door te laten betalen voor parkeren in het centrum. Door landelijke ontwikkelingen komt ook minder geld binnen. Tenslotte bleken eerdere bezuinigingsplannen niet realistisch te zijn: een groot deel kon niet worden uitgevoerd. Omdat wij dit al voorzagen, hebben we tegen de meerjarenbegroting gestemd in november.
Een zorgelijke situatie waardoor er nieuwe bezuinigingen nodig zijn.
In de Perspectiefnota staan voorstellen hiertoe.
Eén daarvan is het niet meer de afgesproken bijdrage van 100.000 euro storten in de reserve duurzaamheid, een ander het opheffen zelfs van de reserve en het klimaatfonds. Wij zagen de bui al hangen: al jaren hebben we aangedrongen op tempo maken met de besteding van het geld, op het voortvarend opstellen van regels hiervoor. Maar voor het college van VVD en ONS heeft duurzaamheid duidelijk niet de hoogste prioriteit. Wethouder Blommers (ONS) had al gezegd dat een reserve waaruit geen geld wordt uitgegeven een spaarpot is en dat dat niet kan, zeker niet in tijden van bezuinigingen. Maar door zijn eigen traagheid is hier te weinig mee gebeurd, niet omdat de noodzaak er niet meer is. De voorstellen voor de reserve hebben we met ongeloof ontvangen: in plaats van de wethouder te houden aan zijn uitspraken, wordt nu dit geld uit zijn portefeuille gehaald. Een vreemde gang van zaken.
Ons amendement om dit te voorkomen is verworpen. PvdA en een deel van het CDA steunden ons voorstel, maar ONS en VVD stemden tegen.
Van de VVD hadden we niet veel anders verwacht· Zij hadden toch al bedenkingen bij de reserve.
Maar ONS spreekt zich ook uit voor duurzame maatregelen en had plannen voor het klimaatfonds. We vinden deze fractie ook nog wel eens aan onze zij als het om duurzaamheid gaat. Dat ONS niet heeft gestemd voor ons amendement verbaast ons dan ook heel erg. Van hen hadden we meer verwacht.
En zo is het weer als vanouds: op het gebied van duurzaamheid heersen in de gemeenteraad mooie woorden, maar bij afwezigheid van daden vervliegen ze in de ijle lucht.
De last van de klimaatverandering wordt met een hamertik doorgeschoven naar de volgende generaties.