Donderdag 1 maart is het collegevoorstel voor een ambtelijke fusie besproken in de raadscommissie Burger & Bestuur. Dit is een nagenoeg onomkeerbaar besluit. Eenmaal besloten tot ambtelijke fusie kan deze praktisch niet meer worden teruggedraaid. Daarom is zorgvuldige besluitvorming geboden. Maar er ontbreekt nog een en ander.

Om te beginnen ontbreekt visie.

Na het besluit zal, volgens het college  van ONS en VVD een visie op de samenwerking worden uitgewerkt, maar het is toch  logischer om dat voor het besluit te doen? Hoe willen wij dat Voorschoten eruit ziet over 10 jaar?  Hoe zal het bestuurd worden? Daar hoort dan ook bij dat we gaan kijken voor ieder taakveld of er samenwerking geboden is en op welke schaal. Waarom zou je streven naar schaalvergroting op taakvelden waarvoor dat helemaal niet nodig is? Wat willen we in ieder geval behouden? En voor welke taken is ook de combinatie Voorschoten-Wassenaar te klein? Dat na de fusie van de sociale dienst het Voorschotense loket is verdwenen naar Voorburg is geen goed voorteken voor de ambtelijke fusie. .

 

We hebben ook niet genoeg informatie om te kunnen besluiten. 

Onze rekenkamercommissie heeft toetsingscriteria opgesteld voor de besluitvorming over de ambtelijke fusie. Zo moeten alle alternatieven goed zijn onderzocht en alle belangen zijn meegewogen. Wij vinden dat een besluit pas kan worden genomen als aan deze criteria  is voldaan. Dat is nu niet zo. De fracties van ONS en VVD willen pas na het besluit deze criteria  een rol laten spelen. Wij vinden dat curieus: waarom zou je je pas na een besluit gaan houden aan de criteria voor  de besluitvorming? Dat is de omgekeerde wereld.

In gemeenten waarin men besluit tot ambtelijke fusie doet men veel langer dan twee maanden over de besluitvormingstraject. Wij begrijpen niet waarom dat in Voorschoten zo snel moet.

We vinden het overigens wel wonderlijk dat het college twee jaar geleden heeft besloten met twee wethouders te gaan werken, één  minder dan gebruikelijk, en nu zegt dat Voorschoten in de toekomst niet berekend zou zijn op haar taken.  

Er zijn in ieder geval drie mogelijkheden: samenwerken zoals nu, een ambtelijke fusie en een bestuurlijke fusie. Bij de laatste constructie worden Voorschoten en Wassenaar één gemeente. Een ambtelijke fusie zou wel eens de kostbaarste van de drie mogelijkheden kunnen zijn. Het is ook helemaal niet zeker dat we daarmee zelfstandig zullen blijven.

In de raadsvergadering van 2 februari hebben wij een  motie aangehouden, waarin we vragen om  een onafhankelijk onderzoek   naar de toekomstbestendigheid van Voorschoten. Nadat we ons erg in de kwestie  hebben verdiept, merken wij dat er nog veel is wat we niet weten. Daarom hebben we besloten deze alsnog in te dienen in de raadsvergadering donderdag.

Ook zullen wij een motie indienen die oproept tot een evaluatiemoment  en het creëren van een mogelijkheid om de fusie terug te draaien.

 

Tenslotte: het is duidelijk dat we niet tevreden zijn met het besluitvormingsproces. Maar we hebben in de commissie al aangegeven dat als er toch wordt besloten tot ambtelijke fusie, GroenLinks zich er uiteraard voor zal inspannen dat deze zo goed mogelijk verloopt.

De kwaliteit van het bestuur en de serviceverlening aan de Voorschotenaren staan voor ons voorop.