Laten we beginnen met het goede nieuws: eindelijk, eindelijk zijn er regels voor het duurzaamheidsgeld! Het heeft lang geduurd en we hebben er heel vaak om gevraagd, maar eindelijk kan de gemeente het geld uit de reserve duurzaamheid gaan uitgeven aan projecten die duurzamer zijn dan het gebruikelijke beleid. De gemeenteraad stemde in met het voorstel van het college van ONS en VVD.: een positieve afsluiting van het jaar 2011. Wij zien uit naar een voortvarende start en sprankelende projecten.

Dan het minder goede nieuws: Als er iets is wat wij graag willen is het een goed en ambitieus milieubeleidsplan. Een plan met richtlijnen voor wat er Voorschoten de komende jaren gaat gebeuren op milieugebied.

Donderdagavond 15 december bood het college het milieubeleidsplan 2012 – 2016 aan en vroeg de raad ermee akkoord te gaan dit  ter inzage te leggen. Dan kunnen de burgers erop reageren. Eindelijk was het er: we wachten er al een paar jaar op.

We hadden eigenlijk niet gedacht het te gaan  doen, maar we konden niet anders: we hebben tegen het voorstel  gestemd. Met verdriet in het hart, hebben we gezegd in onze stemverklaring. We hadden  ons er graag  voor ingezet.

Waarom stemden we dan tegen?  Omdat het besluit van de gemeenteraad uit maart 2009 om Voorschoten in 2050 CO2-neutraal te laten zijn, hierin wordt genegeerd. CDA, PvdA, ONS en GroenLinks hebben dit plan indertijd enthousiast omarmd, de VVD stemde tegen.  Het plan heeft veel geld gekost maar het werd maar niet in praktijk gebracht.

Bij dat plan hoorde geld: de reserve duurzaamheid waar ambitieuze projecten van de gemeente uit zouden worden betaald. De regels daarvoor zijn nu dus vastgesteld zodat dat deel van het plan nu op gang komt.

Maar waar is de ambitie gebleven in 2050 CO2-neutraal te zijn? Deze is ergens onderweg gesneuveld. De mooie woorden die zijn gesproken zijn vervlogen.

Het doel van het milieubeleidsplan is nu een reductie van 80% in 2051. Dit is minder ambitieus dan was besloten. De keuze minder ambitieus te zijn   is ook niet onderbouwd met metingen, tussenstappen, ervaringen of wat dan ook. Wethouder Blommers verklaarde dat CO2-meting toch niet goed kan gebeuren en dat dit al heel wat is. Maar dit was niet de afspraak: het ging om een raadsbesluit dat gewoon moet worden uitgevoerd. Daarbij worden er door andere gemeenten wel degelijk dergelijke metingen gedaan en gepubliceerd. En reductie van  80% is toch  net zo goed of slecht te meten als een reductie van 100. Dit bezwaar begrijpen wij dus niet.

Maar de persoonlijke inschatting van de wethouder  doet niet ter zake: het gaat hier om een raadsbesluit dat gewoon moet worden uitgevoerd. Een besluit dat de deur openzette voor leuke dingen, voor het ontdekken van nieuwe mogelijkheden. 

W vinden ook dat  het gemeentebestuur zich passief opstelt: het wacht te veel op initiatieven vanuit de samenleving. Het gaat voorbij aan de eigen verantwoordelijkheid voor  het aanbieden van goede informatie en mogelijkheden, voor het creëren van draagvlak onder de bevolking. Het gemeentebestuur vertoont hierin geen leiderschap.

Verder vinden wij dat  het college zich geen rekenschap geeft van de grenzen die de planeet zelf aangeeft. Of we nu willen of niet: deze grenzen zijn er en daar moeten we rekening mee houden.

GroenLinks heeft dus helaas tegen het milieubeleidsplan moeten stemmen. Wij vonden alleen  de PvdA aan onze zijde. CDA, VVD en ONS stemden voor het milieubeleidsplan dus voor het verlaten van de ambitie van CO2-neutraliteit in 2050. Op een gewone doordeweekse donderdagavond wordt in een raadsvergadering een eerder bejubeld raadsbesluit en passant overboord gezet*.

* Voetnoot webmaster. De Voorschotense gemeenteraad heeft op 31 januari 2008 de wens uitgesproken een ambitieus klimaatbeleid te willen ontwikkelen. De raad wil daarin verder gaan dan het regionale klimaatprogramma Holland Rijnland, waaraan Voorschoten actief deelneemt. Als ambitie heeft de raad geformuleerd zo spoedig mogelijk een CO2neutrale gemeente te willen worden. In de bijlage treft u het rapport 'CO2-neutraal Voorschoten' aan dat de gemeente in 2009 op heeft laten stellen.