Elk jaar duizenden zieken en sterfgevallen door fijnstof en stikstofdioxide? Nog maar kort geleden werd om elk bouwproject een felle strijd gevoerd over de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit. Met het aantreden van het kabinet Rutte lijken fijnstof en milieu ook in de media geen interessant onderwerp meer. Reden voor GroenLinks Leiderdorp om het hier op 14 november over te hebben. Tijdens een presentatie waar GroenLinksers uit de hele regio en andere belangstellenden uiteraard ook van harte welkom zijn.
Hoe ontwikkelt de luchtkwaliteit in Nederland? Wat doet fijnstof met je gezondheid? Hoeveel bescherming bieden de Europese normen? Wat kan gedaan worden voor een beter leefmilieu? En wat betekent dit voor onze leefomgeving in Leiderdorp?
Deze vragen staan centraal tijdens een presentatie over luchtkwaliteit door ons raadslid Frauke Joester. De presentatie wordt gehouden op maandagavond 14 november a.s. in buurtgebouw De Hoeksteen, Houtschans 107, Leiderdorp en begint om 20.30 uur. U bent van harte uitgenodigd om de presentatie bij te wonen en mee te praten over dit belangrijke onderwerp. Lees hierna alvast de inleiding.
Elk jaar duizenden zieken en sterfgevallen door fijnstof en stikstofdioxide? Nog maar kort geleden werd om elk bouwproject een felle strijd gevoerd over de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit. Maar met het aantreden van het kabinet Rutte lijken fijnstof en milieu ook in de media geen interessant onderwerp meer.
Toch toont een recent verschenen rapport van Natuur & Milieu dat Nederland een van de meest vervuilde landen is van Europa. Satellietbeelden uit 2004 en 2011 laten onveranderd hoge concentraties van stikstofdioxide zien over nagenoeg het hele land. En ook de concentratie fijnstof is zo hoog dat Nederland niet voldoet aan de Europese normen voor luchtkwaliteit, zelfs niet na voorlopig uitstel van de deadline die het vorige kabinet had bedongen.
De gevolgen van het falende milieubeleid voor de volksgezondheid blijken zeer groot en de kosten hoog en toch horen of lezen we amper nog iets over luchtkwaliteit. Wat kunnen we zelf doen ter verbetering?