Piet Jonkheer is lid van de Centrale Adviesraad WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). De CAW adviseert en toetst op de uitvoering van het gemeentelijke WMO-beleid. Naar zijn mening ontbreekt bij de gemeente vaak nog een duidelijke visie. “Wij krijgen soms stukken toegestuurd met de vraag wat wij er van vinden. Ik mis dan de visie van de gemeente. Waar wil die naartoe? En wat mag en moet dat kosten?”
Hij houdt zich daarin in het bijzonder bezig met jeugdbeleid. “Het is een complexe materie. Wat is de jeugdproblematiek in Voorschoten en hoe speel je daar op in?” Het is wenselijk jongeren meer ‘vrijwilligersminded’ te maken door hen bijvoorbeeld een maatschappelijke stage te laten doen. “We hebben hen straks hard nodig, zij zijn de vrijwilligers van de toekomst.” Piet is ook actief in het bestuur van de kinderboerderij, een populaire plek voor zo’n maatschappelijke stage. “De kinderen zijn vaak nog te jong om zelfstandig dingen te doen dus je moet ze wel goed begeleiden.”
De WMO gaat uit van de veronderstelling dat mensen zich wat meer kunnen inzetten voor familie, vrienden en buren. “Maar familieverhoudingen komen steeds meer onder druk te staan. Veel vrouwen werken buitenshuis. Soms is de onderlinge verstandhouding niet goed. In hoeverre kun je afdwingen dat kinderen voor hun ouders zorgen?” Vroeger was men ook veel meer dorpsgebonden. De wereld is veranderd en mensen wonen steeds vaker veel verder bij elkaar uit de buurt. “Hoe organiseer je betrokkenheid en wat is de taak van de gemeente daarin?” vraag Piet zich af.
Voorschoten heeft de afgelopen jaren op Wmo gebied een flinke slag gemaakt en met name rond hulp bij huishouden en het verstrekken van voorzieningen. Er worden intakes gedaan bij clienten om te zien waar zij precies behoefte aan hebben. Daar zijn op dit moment ook de financiële middelen nog voor. Wel heeft hij zich erover verbaasd dat er nauwelijks klachten over de thuiszorg zijn. “Al die enquetes die mensen moet invullen. Het lijken soms wel rituele dansen en voor veel van hen is het te veel gedoe. De meeste clienten willen gewoon graag regelmaat in hun zorg en een bekend gezicht.”
Piet verwacht dat armoede en vereenzaming gaat toenemen. Hij vindt het onlogisch dat armoedebeleid geen item is van de WMO. Terwijl iedereen toch voldoende geld voor de basisvoorzieningen zou moeten hebben? Hij constateert wel dat bijvoorbeeld energiemaatschappijen meer maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en eerder actie ondernemen als er schulden dreigen. “Nu duurt het vaak nog te lang voordat wordt ingegrepen en lopen schulden soms onnodig op.” Vanuit de zorg om het armoedebeleid nemen leden van de CAW deel aan het overleg in de Sociale Alliantie Voorschoten.
Piet zou graag meer contact met andere organisaties willen hebben, zoals woningbouwcorporaties. “Je zou een zorgnetwerk moeten hebben waar elke organisatie mensen voor kan aanmelden. Zodat je de problemen integraal kunt aanpakken en van elkaar weet wie wat doet. Nu hebben bepaalde instanties allemaal hun eigen potje. Als je samenwerkt, kun je snel reageren. En niet alleen financieel te hulp schieten maar mensen begeleiden, perspectief geven op een toekomst zonder schulden.” Een goed voorbeeld vindt hij de start van het project Schuldhulpmaatje. Mensen worden getraind in het begeleiden van cliënten met financiële problemen om te voorkomen dat de schulden hen boven het hoofd groeien en zij in een schuldhulpverleningstraject belanden. “Zo’n traject is zwaar en zij leven mee en proberen nog meer ellende te voorkomen.” Hoewel het altijd lastig is hoe ver je kunt in het kader van de privacy, zou toch meer ‘achter de voordeur gekeken moeten worden’. “Het taboe op armoede moet doorbroken worden. Begaan zijn met mensen die het moeilijk hebben, daar ga ik voor, dat is mijn motivatie!” klinkt Piet strijdlustig. Daarom maakt hij zich zorgen over de plannen om de sociale dienstverlening van Leidschendam-Voorburg, Wassenaar en Voorschoten te combineren. Het wordt hoe dan ook afstandelijker terwijl de hulpvragers juist behoefte lijken te hebben aan persoonlijke begeleiding. “Vanuit de Sociale Alliantie proberen we het proces te volgen en op te komen voor de belangen van de doelgroep” .