De Voorschotense raad heeft het bestuursakkoord van de regering over de komende bezuinigingen, dat op 12 april werd gesloten, op 19 mei afgewezen In dat akkoord worden afspraken gemaakt over wie wat regelt en hoeveel geld er beschikbaar is. De gemeente krijgt meer taken en minder geld. GroenLinks maakt zich grote zorgen over de toegang tot de sociale werkvoorziening en de Wajong, de uitkering voor jonge mensen met een handicap. Dit zal waarschijnlijk ten koste gaan van mensen die toch al extra moeite moeten doen om een plaats te vinden op de arbeidsmarkt. Op 8 juni aanstaande zullen gemeenten laten weten of ze het eens zijn met het hele akkoord, dus ook met deze passage. Ons leek het geen goed idee dat gemeenten, dus ook Voorschoten, voor het bestuursakkoord stemmen. Daarom heeft GroenLinks het bestuursakkoord op de agenda van de gemeenteraad gezet.
Donderdagavond 19 mei is dit besproken. We hadden een motie voorbereid, waarin we het college opriepen niet in te stemmen met het akkoord. Deze wilden we indienen, maar een burger van Voorschoten bood een motie aan die net wat scherper was geformuleerd. Omdat wij open staan voor iedere goede suggestie hebben wij de onze ingetrokken en deze motie geadopteerd. De fractie van ONSVoorschoten had ook besloten deze motie te adopteren. Samen hebben wij deze motie ingediend.
Ondertussen ontvingen wij van het college een brief met de gevolgen van het bestuursakkoord voor de gemeente Voorschoten en een standpunt waarin wij onze motie herkenden.
De fracties van PvdA, CDA en VVD hebben de motie van ONS en GroenLinks gesteund. Deze is dus unaniem aangenomen. Dat is mooi.
Een groot deel van de gemeenten heeft zich inmiddels gekeerd tegen dit deel van het Bestuursakkoord. Nu wil de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hierover opnieuw met het Rijk overleggen. De kritiek van de gemeenten heeft dus zin gehad. Wij blijven de vinger aan de pols houden.
Monique Lamers