Als er in de krant gesproken wordt over veiligheid, gaat dat meestal over zaken als bankovervallen of geweld op straat. Maar veiligheid gaat over veel meer: ook over voorbereid zijn op een hittegolf, een overstroming, een zware griepepidemie, een ongeluk in een tunnel of, nu heel actueel, een kernramp. Al deze zaken kunnen de gang van zaken in onze samenleving bedreigen. Daar moeten we dus op voorbereid zijn.

Onze veiligheidsregio Hollands Midden maakt iedere vier jaar een overzicht van de risico’s die we lopen, hoe waarschijnlijk ze zijn, wat de gevolgen zijn en hoe we daarop zijn voorbereid.

De gemeenteraad kan dan zeggen welke risico’s ze daaraan toegevoegd wil zien of waaraan extra aandacht zou moeten worden besteed.

In de commissie Burger en Bestuur van donderdag 31 maart kwam dit Regionale Risicoprofiel ter sprake.  Interessant was het te lezen wat wordt beschouwd als de vitale belangen van onze samenleving: Daar vallen bijvoorbeeld  ecologische veiligheid onder, het ongestoord blijven voortbestaan van onze natuurlijke leefomgeving, en  sociale en politieke stabiliteit, het ongestoorde voortbestaan van een maatschappelijk klimaat waarin groepen mensen met elkaar kunnen samenleven binnen de kaders van de democratische rechtsstaat en gedeelde kernwaarden. Goed lokaal bestuur is dus ook met het oog op veiligheid  van wezenlijk belang.

GroenLinks  heeft gewezen op het belang van een goed inzicht in de kosten die het voorbereiden op crises met zich meebrengt. Ook hebben we gezegd dat de kans op een overstroming in Voorschoten  de komende jaren als niet heel waarschijnlijk wordt gezien, maar dat we wel te maken kunnen krijgen met vluchtelingen uit gebieden die  te kampen hebben met overstromingen. De burgemeester legde uit dat hier plekken voor zijn aangewezen in Voorschoten.

Wij vinden ook dat het ontploffen van springstoffen in een weiland als risico moet worden gezien, naast het transport van deze stoffen. Het leven van dieren in een weiland kan hier immers ernstig door worden verstoord, wat het vitale belang van ecologische veiligheid raakt.. 

Wat we bovenal onder de aandacht hebben gebracht, is de voorbereiding op een kernramp. Delft is dichtbij, Borssele weliswaar verder weg, maar we zien nu in Japan dat een dergelijke  ramp zich over een groot gebied kan uitbreiden. Daarom volstaat het niet de burgers mee te geven dat ze binnen moet blijven met de ramen dicht, maar de regio moet zijn voorbereid op de fallout, besmet zeewater, het regelen van onbesmet eten en drinken, vluchtelingen, zieken  enzovoorts. Wij vinden dus dat wij daar ook lokaal  goed op moeten zijn voorbereid.

De vertegenwoordigster van de veiligheidsregio neemt deze suggestie mee.