Lastenverlichting voor de burger is een belangrijke doelstelling van het ONS-VVD college. In tegenstelling tot deze doelstelling hebben de VVD en ONS fracties in 2010 echter tot twee keer toe met een lastenverhoging van de bouwleges ingestemd. Deze lastenverhogingen betroffen vooral de aanvragen voor bouwvergunningen met een bouwsom tot 2.400 Euro.
Nota bene ingestemd met voorstellen van een college dat lastenverlichting hoog in het vaandel heeft staan. Het tegengestelde daarvan bleek dus het geval. Nu met veel fanfare alsnog een lastenverlaging aankondigen is vooral jezelf overschreeuwen. Diepe bescheidenheid zou de VVD en ONS beter passen.
Een voorbeeld: de kosten voor een bouwvergunning tot een bouwsom van 1.000 euro bedroegen voor 1 oktober 182, 40 Euro, na 1 oktober 398,10 Euro. Op 9 december werden deze kosten door de VVD en ONS nog een keer verhoogd tot 450 Euro. Meer dan een verdubbeling. GroenLinks vindt deze verhoging volstrekt disproportioneel ten opzichte van de bouwsom. Vooral de bouwvergunningen voor lage bouwkosten moeten wat ons betreft op het peil van voor 1 oktober 2010 of lager. Of dat in de motie van de VVD en ONS terugkomt, moet nog blijken.
Dat ONS en de VVD in hun persbericht van 18 februari nu doen alsof zij op de bres staan voor goed bestuur, verbaast ons zeer. Tijdens de raad van 9 december was al duidelijk dat de legesverordening onvoldoende financieel was onderbouwd. Zo kon er geen beeld worden gegeven over het totaal van de kosten voor alle bouwvergunningaanvragen. GroenLinks kon daarom niet met de verordening instemmen. ONS en VVD hebben hier wel mee ingestemd, terwijl zij de financiële gevolgen niet kenden. Dit blinde instemmen is bepaald geen voorbeeld van goed bestuur. Dat ONS en VVD zich nu vooral bekommeren over de bouwleges voor de kleine aanvragen is extra pijnlijk. Uit het recente debat van de commissie B en B op 17 februari blijkt immers opnieuw dat juist deze informatie allang beschikbaar was. Zowel het college als ONS en VVD fracties waren hiervan niet op de hoogte. Het zijn oppositiepartijen die de gevolgen van de verordening zichtbaar hebben gemaakt. Hierdoor is duidelijk geworden dat een reparatie nodig is.
Goed bestuur is goed geïnformeerd bestuur. Daarvan was hier geen sprake, niet bij het college toen de verordening werd opgesteld, niet bij VVD en ONS toen zij instemden. Nu de zwarte piet neerleggen bij oppositiepartijen geeft geen pas, wel het bescheiden toegeven van een blunder.
.