Wat waren we trots toen de Voorschotense gemeenteraad in januari 2009, nu twee jaar geleden, het beleidsplan CO2-neutraal vaststelde. Voorschoten zal in 2050 een klimaatneutrale gemeente zijn. Hiertoe zou al in 2015, over vier jaar dus, de CO2-uitstoot met 20% zijn gereduceerd ten opzichte van 2007. In het bijbehorende beleidsplan werden concrete maatregelen voorgesteld en er zou geld worden gereserveerd voor gemeentelijk beleid en voor een reserve duurzaamheid. Uit deze reserve zouden de maatregelen worden betaald die bijdragen aan CO2-neutraliteit. Een verordening met de bijbehorende afspraken hoe het geld aangevraagd en toegekend dient te worden, zou niet lang op zich laten wachten.
Het is inmiddels twee jaar later. Het college van ONS en VVD heeft de C02-neutraliteitsambitie niet opgenomen in het coalitieakkoord, terwijl ONS toch indertijd voor het CO2-beleidsplan heeft gestemd. Maatregelen voor duurzaamheid moeten voortaan passen binnen de Voorschotense maat, maar onduidelijk is wat die maat dan wel is.
De verordening voor de reserve hebben we nog steeds niet gezien. Volgens de laatste belofte krijgen we deze volgende maand in de raad. We wachten .. Er is wel al geld gehaald uit de reserve, bijvoorbeeld voor de bouw van duurzame scholen. Met die scholen zijn we erg blij. Maar we hebben herhaaldelijk gevraagd om een overzicht van wat er precies waaraan is betaald uit de reserve en we wachten hierop nog steeds.
De ambitie CO2-neutraal te worden, wat de meeste fracties zo belangrijk vonden met het oog op toekomstige generaties, zien we niet meer terug in de Programmabegroting en we hebben er ook al vergeefs naar gezocht in de Structuurvisie Centrum Voorschoten. Donderdag 27 januari wordt deze besproken in de raad.
Juist in deze Structuurvisie zou de ambitie van CO2-neutraliteit zichtbaar kunnen worden. Een bladzijde lang wordt wel ingegaan op duurzaam bouwen. Dat is op zich goed. Maar duurzaamheid omvat zoveel meer dan bouwen. Het gaat ook om verkeer en vervoer, om energie, om wateropvang, om biodiversiteit…En ook hier zien we de ambitie CO2-neutraal te worden niet terug. Er is dan ook geen tijdpad, geen voorstel over hoe we dat gaan bereiken.
Overigens vinden wij dat burgers ook geïnformeerd moeten worden over deze ambitie. Het gaat hen toch ook aan?
We zouden kunnen wachten tot het college van ONS en VVD het eerder genomen raadsbesluit vanzelf uitvoert. Maar zelfs bij GroenLinks raakt het geduld een keer op.
Wij vinden dat de Structuurvisie alleen de inspraak in kan gaan als de ambitie van CO2-neutraliteit erin verwerkt is. Dat is in overeenstemming met beleid dat door de gemeenteraad is vastgesteld. Dat is betrouwbaar en consistent bestuur. Het kan toch niet zo zijn dat iedere vier jaar alle eerdere besluiten komen te vervallen? Dat wordt dan een wel heel zwalkend beleid waar niemand nog op kan rekenen.
Donderdag 27 januari zullen we in de gemeenteraad praten over de Structuurvisie Centrum. GroenLinks zal dan voorstellen om eerst het werken naar CO2-neutraliteit te verwerken in de visie en deze dan pas de inspraak in te laten gaan. En wij hopen dat gemeenteraadsfracties zich zullen herinneren waarom ze twee jaar geleden voor het CO2-beleidsplan hebben gestemd. En dat ze trouw blijven aan deze keuze...
Dan is de tijd van wachten voorbij. En stropen we de mouwen op en gaan aan de slag. Wij kijken daar naar uit!