"Hoeveel vrijwilligerswerk kun je van een burger verwachten?" vraagt Marijke Kleijweg zich af. Wat is het laatste nieuws uit de fractie? En wat is er te melden over het armoedebeleid in Voorschoten? Maar vooral: Waar blijft het verzet tegen Wilders? Lees meer over de column van Steef Harlaar. En klik voor rest van de net zo lezenswaardige bijdragen aan de laatste Impressie van 2010 door naar de bijlage.
Waar blijft het verzet?
‘En in dat tijdsgewricht zien we in Europa een politieke beweging ontstaan die niets anders doet dan ressentiment exploiteren. Bezig met het stimuleren van boosheid, niet werkelijk geïnteresseerd in oplossingen en die geen ideeën heeft. Een beweging die ook geen oplossingen wil, omdat ze de misstanden nodig heeft om te kunnen blijven schelden en haten. Want dat is de belangrijkste karakteristiek: schelden om te schelden en haten om te haten. Het maatschappelijk ressentiment wordt botgevierd op een zondebok die de schuld krijgt van alles. Tegelijk beschouwt deze beweging zichzelf als het eeuwige slachtoffer van ‘links’ of ‘de elite’, en koestert ze een diepe weerzin jegens intellectuelen, kosmopolieten en iedereen die en alles wat ‘anders’ is. Deze politiek wordt niet zozeer gevoed door domheid maar door halfbeschaving, te herkennen aan het voortdurend gebruik van slogans en frasen. Het is een reactionaire politiek die stelt dat alles vroeger beter was en dat alles beter wordt als het eigen volk gezuiverd is van volksvreemde elementen die altijd alles verpesten’.
Dit schreef Menno ter Braak in 1937.
Mogen we de PVV en Wilders vergelijken met de NDSAP en Hitler. "Ja", zegt Rob Riemen, in zijn pas uitgekomen boekje "De eeuwige terugkeer naar het Fascisme". Hij betoogt erin, dat er vele overeenkomsten zijn tussen de 20er en 30er jaren in Duitsland, en de situatie nu in Nederland: Economische recessie, opkomst van populisten, het zoeken naar zondebokken, etc. "Nee", zegt Frits Bolkestein. De desperate situatie in die naoorlogse jaren is niet vergelijkbaar met die van nu. Het sociale vangnet zal Nederland behoeden voor een terugkeer van het nationaal socialisme. Wilders wordt ingekapseld in het democratische systeem en de PVV is binnenkort een gewone politieke partij.
"Ja", zegt Mohammed Rabbae. Wilders sluit bevolkingsgroepen uit en is dus een fascist. Nee", zegt Femke Halsema, ons democratisch systeem is sterk genoeg om tegengas te kunnen geven. (voor de duidelijkheid: dit zijn geen letterlijke citaten, maar mijn vertaling van hun meningen)
Ik ben het gedeeltelijk wel eens met Bolkestein: maatschappelijk en sociaal is Europa niet te vergelijken met de situatie van toen. De economische recessie nu is een vlooienpoepje in verhouding tot die van toen. De populisten in Europa lijken meer clowns en ijdeltuiten (Berlusconi) dan de grimmige 16 verderf- en haatzaaiers van 75 jaar geleden.
Maar toch. Maar toch.
"Ach", zeggen mensen dan, "Wilders is toch niet voor het uitroeien van Moslims, dat is toch niet vergelijkbaar met Hitler?" Maar in 1924, in zijn magnum opus Mein Kampf, wordt helemaal niet gesproken over het uitroeien van Joden. Hitler stelde zich voor, dat ze uitgezet moesten worden, naar Madagaskar bijvoorbeeld. En daar komt de vergelijking wel heel dichtbij.
Want wat zei Wilders op 13 juni 2009, na de Europese verkiezingen? "Moslims die problemen veroorzaken moeten ogenblikkelijk worden uitgezet." Om hoeveel gaat het dan, vroeg de journalist. "om tientallen miljoenen moslims", antwoordde GW. In Europa (exclusief Rusland en Turkije) wonen zo‟n 25 miljoen moslims...
"En", gaan die mensen verder."Wilders is toch niet voor het verkrijgen van „Lebensraum‟ in het oosten, en bereid daarvoor een oorlog te voeren, zoals Hitlers leidraad altijd is geweest?" Nee, niet in Europa. Maar wel in Israel. Wilders steunt de extreem rechtse Groot-Israel-ideologie: de geannexeerde gebieden worden ingelijfd en de Palestijnen die daar wonen moeten maar in Jordanië gaan wonen..
Ik vind het heel eng.
Nooit meer! zei heel Nederland in 1945. Nooit meer oorlog, nooit meer concentratiekampen, nooit meer dictatuur. "We" zouden dat streng in de gaten houden, en ingrijpen, als het weer dreigt te gebeuren. Verzet tegen dictatuur en vreemdelingenhaat zouden worden gekoesterd, bewierookt en gestimuleerd.
Maar nu niet meer.
Zelfs de partijtop van GroenLinks vind dat het enige verzet tegen de PVV in de democratisch gekozen organen thuishoort. Verzet en burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de PVV mag niet, hoort niet. Zelfs de gang naar de rechter wordt verworpen door „onze‟ partijtop. Het dedain waarmee Mohammed Rabbae behandeld wordt met zijn rechtsgang vind ik stuitend. Ik begrijp daar helemaal niets van. De fractie pakt de PVV aan in de kamer (en doet dat goed), maar de burger is vrij om de rechter in te schakelen. Ook dat is een kenmerk van onze democratie. En dat zou „onze‟ partijtop moeten koesteren.
En terwijl ik dit artikel schrijf, word ik door de actualiteit ingehaald.
Steef Harlaar