Op het eerste gezicht een sfeervolle, vrijstaande villa met gezellig glas in lood. Gebouwd aan de Vliet in de nieuwe Voorschotense wijk Park Allemansgeest. Fraaie, ruime woonkamer, prachtige keuken voorzien van alle gemakken en een adembenemend mooi uitzicht. Niets wijst er op dat dit een hele bijzondere woning is. Splinternieuw, negen maanden geleden opgeleverd maar nu al een huis met een rijke geschiedenis. Zaterdag 9 oktober kwamen meer dan dertig mensen langs om een kijkje te nemen in deze unieke CO2-neutrale thuishaven van Cees en Patricia Kortekaas en hun vijf kinderen.
In de woonkamer wordt een professionele presentatie gegeven door Cees. Er is lang en diep nagedacht over dit huis en elke fase van het bouwproces is vastgelegd. “Als je zo’n huis bouwt, moet je vooruit denken. We hebben ledverlichting die 25 jaar mee gaat dus dan moeten je lampjes wel op de goede plek zitten.” Er is een dubbel waterleidingsysteem aangelegd. Regenwater wordt opgevangen in polyester tanks die zijn ingegraven naast de woning. En gebruikt om te douchen, in bad te gaan, het toilet door te spoelen en de was mee te doen. Het water uit het ‘gewone’ waterleidingsysteem wordt gebruikt in de wasbakken en in de keuken.
“Alle verdiepingen van onze woning zijn voorzien van vloerverwarming met per ruimte een eigen thermostaat. Er wordt verwarmd in de winter en gekoeld in de zomer. Wij hebben een warmtepomp laten installeren die eigenlijk werkt als een omgekeerde koelkast. Een koelkast produceert kou, een warmtepomp warmte.”
Cees had inmiddels ook graag al een aantal zonnepanelen op het dak bevestigd maar het geld is even op. “Als onze oude woning verkocht is, kopen we die panelen want de aansluiting zit er .” Tot die tijd wordt noodgedwongen nog even overgeschakeld op gewone stroom. Nou ja, gewoon, wel groene stroom natuurlijk. “Het huis is uitstekend geïsoleerd en voorzien van kunststof kozijnen die maximaal isoleren en nooit geschilderd hoeven te worden,” gaat Cees verder. Ook in en om het oude huis aan de Leidseweg was hij al aan het experimenteren met duurzaamheid. En gebruikte het gezin gefilterd regenwater om te douchen en de wc door te spoelen.
Onder het huis is een grote kelder uitgegraven. Daar zit alle technische apparatuur. Goed toegankelijk, makkelijk te controleren maar uit het zicht. Patricia heeft bij de bouw van het huis aan de Vliet de directie gevoerd. Dat betekent niet achter het bureau de tekeningen bekijken. “De warmtepomp staat in de kelder en de leidingen verdwijnen in de grond, in de vloeren en in de muren. Daar moet je bij zijn en heel goed opletten. Het aanleggen van warmtepompen is voor veel installatiebedrijven nog geen routine." Cees en Patricia blijven enthousiast doorgaan met hun duurzame plannen maar zijn ook realistisch. “De bouw is een enorme klus geweest en niet iedereen is even technisch. Wij hebben veel informatie van het internet gehaald. Daar is het laatste nieuws op dit gebied te vinden, daar zitten de pioniers.” En het mag een open deur zijn, het is uiteindelijk gewoon een kwestie van doen. Ook in een oudere woning, flat of huurhuis. De groene uitsmijter? "Dit huis is veel groter dan het vorige met meer wc's en badkamers en de energierekening is lager," wordt met gepaste trots gemeld.