Er zijn vele redenen om ervoor te zorgen dat Voorschoten op termijn haar CO2-uitstoot heeft teruggebracht naar 0. Het maakt dat wij geld kunnen besparen op energie, we zullen voor een belangrijk deel zelf energie op kunnen wekken, het is goed voor onze leefomgeving en het is erg leuk om kennis te maken met de nieuwste technieken en vondsten.
In Voorschoten is een fonds waaruit maatregelen die de CO2-uitstoot verminderen, kunnen worden betaald. Dit geld komt voor een groot deel ten goede aan de burgers en organisaties in Voorschoten.
Op 5 maart 2009 heeft de gemeenteraad van Voorschoten namelijk het beleidsplan Voorschoten CO2-neutraal vastgesteld. Daarmee is besloten dat Voorschoten CO2-neutraal zal worden in 2050. Dan zou de CO2-uitstoot van Voorschoten in 2015 met 20% gereduceerd moeten zijn ten opzichte van 2007. De raad heeft ook besloten dat er ieder jaar geld wordt gestort in een fonds waaruit maatregelen voor CO2-reductie kunnen worden betaald.
Er is door de wethouder gezegd dat het overgrote deel van het geld uit het fonds de gehele bevolking van Voorschoten ten goede zou komen. De gemeente zou vooral een voorbeeldfunctie vervullen en zelf geld opbrengen voor de nodige maatregelen.
Daarna werd het stil.
GL heeft keer op keer gevraagd om dit fonds op de agenda te zetten. Wij wilden natuurlijk heel graag weten wat er met het geld gebeurt en wat het effect is van de uitgaven.
Onlangs ontvingen wij een raadsbrief over de stand van zaken, die wij direct hebben geagendeerd voor de commissie Wonen, Ruimte, Groen. Zie bijlage.
Wij zijn blij met de informatie die we nu hebben. Het is een positief verhaal. We kunnen constateren dat er wel degelijk een en ander gebeurt op het gebied van CO2-neutraliteit. Dat is heel belangrijk en de uitvoering van een raadsbesluit.
We hebben nog wel vragen aan het college. Wij willen bijvoorbeeld graag een overzicht van wat is uitgegeven, concreet in euro’s. Hoeveel geld zit er nog in het fonds? Wat zijn de criteria voor aanvragen uit het fonds? Hoe staat het met de projecten in het beleidsplan? Hoever zijn we nu met het terugdringen van de CO2-uitstoot? Wat gaan we wanneer doen en hoeveel gaat dat kosten?
Bovenal missen wij de betrokkenheid van de bevolking. Weten organisaties en burgers dat het fonds bestaat? Waar kunnen zij informatie krijgen over deze subsidiemogelijkheid? Hoe creëert de gemeente draagvlak onder burgers voor de te nemen maatregelen?
Wij wachten de antwoorden af. We zullen het fonds weer op de agenda van de raad zetten om te bespreken hoe het nu verder gaat.