Op zaterdag 20 maart (Nationale Vrijwilligersdag) werd door Woesteland, de jongerenafdeling van het IVN (Instituut voor Natuur- en milieueducatie) voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar een natuurwerkdag georganiseerd op landgoed Berbice in Voorschoten. Er werden o.a. jonge haagbeuken geplant langs het hek aan de Leidseweg, zodat daar over enige tijd hopelijk een mooie beukenhaag zal staan. Lees even verder voor een uniek stukje Voorschotense geschiedenis:

Het landgoed Berbice is een van de kroonjuwelen van Voorschoten. Het huidige woonhuis werd waarschijnlijk in 1674 gebouwd, getuige de datum vermeld op het randschrift van de grote bronzen klok, die er nog steeds hangt (“Soli Deo Gloria anno 1674”). Het landgoed was van 1658 tot 1662 in het bezit van de raadpensionaris van Holland, Johan de Witt en zijn vrouw. Het vormde toen één eigendom met het aan de Vliet gelegen huis Allemansgeest. Een andere beroemde bewoner was Pieter de la Court van der Voort, een Leidse lakenkoopman en tuinspecialist, die het huis in 1688 erfde. Toen hij het buiten in 1716 verkocht verkeerde het landgoed in volle glorie en bestond het uit een woonhuis, een orangerie, twee boomgaarden, moestuin, tuinmanshuis, schuitenhuis, “plantagiën” (bomenaanplant) en “getimmerten”. De huidige naam dateert van omstreeks 1822 en verwijst naar de vroegere Hollandse kolonie Berbice, gelegen in het huidige Guyana. Berbice is sinds 1937 in het bezit geweest van de familie Begeer (van de Zilverfabriek Van Kempen en Begeer). De laatste bewoonster, mej. R.J.M. Begeer, is begin 2009 overleden. Zij is begraven aan het eind van de door haar volgens het oorspronkelijk ontwerp gerestaureerde rozentuin. Een zeer strategische plaats, omdat het grafrecht de aanleg van de door mej. Begeer zo verfoeide Rijnlandroute op deze plek zal verhinderen.

Het landgoed is thans eigendom van de Stichting tot Behoud van Cultuurhistorische Buitenplaatsen. De Stichting heeft zich ten doel gesteld het landgoed zoveel mogelijk te bewaren in de geest van mej. Begeer. Om daarbij te helpen hebben leden van de Vereniging tot Behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten een ”tuiniersgroep” gevormd, die elke eerste zaterdag van de maand onder deskundige leiding onderhoudswerk verricht in het park. Met zijn monumentale bomen, struiken en houtstapels, die de broedplaats vormen voor insecten, amfibieën en vele soorten vogels, waaronder spechten, buizerds en ijsvogels, levert het park een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in Voorschoten. Berbice is een unieke historische en groene plek en verdient onze inspanning en aandacht om behouden te blijven voor toekomstige generaties. 

Fer von der Assen

Bronnen:
Vereniging tot Behoud van Oud-, Groen- en Leefbaar Voorschoten, Sporen in het Landschap
(2008); Nieuwsbrief, 41e jaargang nrs. 3 en 4.