GroenLinks en PvdA vinden dat ouders niet dubbel gestraft mogen worden—door de zware zorg voor hun kind én door het risico op inkomensverlies. Vooral alleenstaande ouders en gezinnen met een laag inkomen lopen gevaar om in financiële problemen te raken, wat weer leidt tot extra stress, overbelasting en uiteindelijk zwaardere jeugdhulptrajecten.

“Jeugdzorg moet gezinnen ondersteunen, niet verder onder druk zetten,” aldus PvdA- fractievoorzitter Arnold Posthuma. “Als je van ouders vraagt hun baan aan te passen, moet je óók hun bestaanszekerheid beschermen. Anders los je het ene probleem op door weer ander probleem te creëren.” Hoewel het voorstel juridisch zorgvuldig was onderbouwd, wees het College het voorstel af, onder verwijzing naar mogelijke juridische risico’s. GroenLinks en PvdA noemen dat een zwaktebod. We vinden dat het College zijn eigen onzekerheid afwentelt op gezinnen die al in een kwetsbare positie verkeren.

Het voorstel stelde dat aanpassing van werk of activiteiten slechts van ouders verwacht mag worden als dit geen onevenredige gevolgen heeft voor hun inkomen of welzijn. Het verplicht maatwerk, waarbij de gemeente actief rekening houdt met de financiële en sociale situatie van het gezin, en biedt waar nodig alternatieve ondersteuning.

“Het College had de kans om gezinnen rust en duidelijkheid te geven,” zegt Posthuma. “In plaats daarvan laten ze die onzekerheid liggen bij ouders die al onder grote druk staan. Dat is niet alleen onverstandig, het is ronduit onrechtvaardig.”

GroenLinks en PvdA blijven zich inzetten voor toegankelijke, menswaardige jeugdhulp waarin de ondersteuning aansluit bij de draagkracht van gezinnen, zonder dat dit ten koste gaat van hun bestaanszekerheid.