"Over het komend jaar zijn we nog wel positief, omdat er een aantal zaken worden opgepakt die al te lang zijn uitgesteld," zegt Albert Deuzeman van GroenLinks. "Maar vanaf 2026 valt de financiële basis weg onder allerlei plannen die onze inwoners zijn beloofd en die we als dorp echt nodig hebben."
Onder de initiatieven waarvoor nu geen geld meer beschikbaar is, vallen onder meer noodzakelijke investeringen in gemeentelijk vastgoed, zwembad Het Wedde en de beloofde nieuwe huisvesting voor de bibliotheek. Ook wordt er niet meer gespaard voor de nieuwbouw van de Nutsschool en de Emmausschool, ondanks dat het beloofd was door dit college. "Allemaal ontzettend belangrijk voor Voorschoten," benadrukt Arnold Posthuma van de PvdA. "Maar zoals het er nu voor staat, gaat door al die plannen een streep."
Het steekt beide fracties dat de inwoners niet duidelijk wordt verteld wat er op het spel staat door bezuinigingen van de kabinetten Schoof en Rutte IV. "Er wordt nog steeds gesproken over allerlei plannen alsof er weinig aan de hand is, terwijl een paar pagina’s verderop staat dat er voor de uitvoering helemaal geen geld is," zegt Deuzeman. "Dat noemt de wethouder dan scherpe keuzes, maar eigenlijk draai je de mensen een rad voor ogen." Als het Rijk niet op korte termijn koers wijzigt, heeft Voorschoten vanaf het verkiezingsjaar 2026 een groot probleem. "Onze inwoners moeten weten welke voorzieningen op de tocht staan en waarom," stelt Posthuma.
De fracties roepen het college en de coalitie dan ook op om transparant te zijn en de discussie over de financiële situatie niet langer uit te stellen. "Zoals het nu gaat mag het volgende college kennelijk de sluiting van allerlei voorzieningen voor haar rekening gaan nemen," aldus Deuzeman. "Terwijl we nu nog een jaar hebben om te kijken hoe we dat kunnen voorkomen," vult Posthuma aan. "We accepteren niet zomaar dat essentiële voorzieningen verdwijnen," besluiten Deuzeman en Posthuma. "Het gemeentebestuur moet de belangen van onze inwoners vooropstellen."