Op donderdagavond 10 mei heeft GroenLinks tijdens de vergadering van de gemeenteraad van Voorschoten een motie ingediend over geld voor de eventuele RijnlandRoute. Wij vragen daarin het college om een voorbereiding op een debat over de toetsing van de voorwaarden die de gemeenteraad van Voorschoten in 2007 heeft gesteld aan deelname aan het Regionaal Investeringsfonds (RIF).

Uit dit fonds worden onder andere de eventuele RijnlandRoute en de RGL betaald. In januari 2007 besloten VVD, CDA, D66/ONS en PvdA dat Voorschoten aan dit fonds zou gaan deelnemen. GroenLinks stemde tegen: wij hadden de indruk dat dit besluit de weg door ons dorp een stuk dichterbij zou brengen.

De vier fracties die voor stemden, stelden wel strikte voorwaarden aan deelname: nut en noodzaak zouden bijvoorbeeld moeten worden aangetoond en de weg zou volledig ondertunneld moeten worden. Een half jaar laten, najaar 2007,  besloten VVD en D66/ONS dat ze niet meer mee wilden doen aan het fonds. Met een krappe meerderheid van CDA en PvdA werd toen besloten toch ermee door te gaan.

GroenLinks heeft regelmatig aangedrongen op toetsing van deze voorwaarden. Nu is volgens ons toch echt het moment gekomen om te kijken of Voorschoten wel wil meebetalen aan  een weg door het eigen dorp die niet voldoet aan de  voorwaarden die de gemeenteraad zelf heeft gesteld. We staan immers vlak voor een besluit van de provincie over de eventuele RijnlandRoute dat grote gevolgen kan hebben voor de gemeente Voorschoten. Het kan immers zomaar gebeuren dat mensen opeens een weg voor hun voordeur hebben liggen, of, erger nog, een tunnelmond. En dat het een stuk lastiger  wordt lopend en fietsend nog te genieten van onze prachtige polders en de weidevogels. Zou Voorschoten, toch al zo zwaar getroffen door die weg, hiervoor ook nog eens miljoenen euro´s moeten betalen? En dat terwijl de gemeente sowieso al fors moet gaan bezuinigen.

Om de discussie hierover goed voor te kunnen bereiden, wilden wij dat het college de mogelijkheden en de procedure hiertoe op een rijtje zou zetten. Zorgvuldige besluitvorming is immers iets wat de gemeenteraad nastreeft. Op het moment dat we dan gaan besluiten is het helder waar we het over hebben.

Wethouder Blommers (ONS) wees de motie af omdat hij hier nu geen tijd in wil steken. Alleen de fractie van de PvdA steunde onze oproep tot een zorgvuldige en tijdige voorbereiding van dit debat.  VVD, ONS  en CDA stemden tegen. Daarmee is onze motie helaas verworpen. Wij vinden dit erg jammer en hopen desondanks op een goed gefundeerd debat over onze deelname aan  het RIF dat wij aan zullen blijven gaan. Want afspraak  is afspraak.