Willen Voorschotenaren een nieuw gemeentehuis in een pand van zes verdiepingen of in laagbouw met zonnepanelen op het dak? Welke organisaties willen straks ook een plekje in het 'Huis'? En wat mag het gaan kosten? Lees waarom GroenLinks voorstander is van een Huis van Voorschoten!

Het begon allemaal in het gemeentehuis, in het bijzonder de dakverdieping van de uitbouw aan de achterkant. In de zomer is het daar bijna niet te harden terwijl gemeenteambtenaren daar hun werkplek hebben. Daar moest wat aan gebeuren. Al gauw bleek dat ook een aantal door de gemeente gesubsidieerde organisaties in moeilijke huisvesting zaten. Zoals de bibliotheek die met hoge stookkosten kampt.

Een eerste uitwerking, misschien wel gemaakt achter op een kassabon, leek aan te geven dat het voordelig kon zijn om die situaties in één keer aan te pakken. Uit onderzoek bleek dat er inderdaad voordeel te behalen viel. Het rapport van Soeters van Eldonk architecten, dat in mei 2007 in de gemeenteraad is besproken, gaf dat duidelijk aan. Een aantal plekken in het dorp is daartoe onderzocht, en ontwikkeling in het gebied Wagenerf/MOC-terrein leek de goedkoopste optie. Het vertrek van het Uitvoerend Bedrijf maakt het toch al nodig om 'iets' met het gebied te gaan doen. Herontwikkeling op de plek waar nu de aanbouwen van het gemeentehuis staan, was de duurste optie. Als coalitiepartijen kozen we daarom verder te gaan met het gebied Wagenerf/MOC-terrein.

De VVD is nog niet overtuigd van de noodzaak. Gesuggereerd werd om nog eens te kijken naar de Zilverfabriek en die locatie is onderzocht. Aan de ene kant is het een pand met uitstraling op een plek die opvalt, aan de andere kant is het een monument waarvan je wilt dat er íets mee gebeurt. Helaas bleek het te klein, zelfs om de ambtenaren goed onderdak te bieden.

Er volgde een periode van radiostilte. In de herfst van 2008 kwam er weer beweging. Een tweetal bureaus kreeg opdracht om een zogenaamde massastudie te maken. Daarbij hebben ze het hele gebied bekeken. Hoe kan dat er uit gaan zien.

Met uitzondering van één variant (meteen ook de duurste): een gemeentekantoor in een park dat associaties opriep met een apenrots in de ouderwetse dierentuin, leken ze sprekend op elkaar. Vrij korte zichtlijnen op de binnenstraten, gebruik van het water vooor het beeld en het Huis op het Wagenerf. Jammer dat er wat verwarring ontstond over de naamgeving van de rapporten. Het was niet bedoeld als stedebouwkundig plan maar werd op een gegeven moment wel zo genoemd.

De oppositiepartijen, VVD en inmiddels ONS, kwamen met een amendement die het hart uit het idee zou halen, en het grote knelpunt voor de gemeente niet langer op zou lossen. De huisvesting van de ambtenaren moest er uit. Je kunt er veel over zeggen en dat is ook gebeurd. GroenLinks wil een oplossing voor de bestaande knelpunten en heeft daarom tegen dit amendement gestemd. Het is verworpen.

Dat is op dit moment de stand van zaken. Uit de onderzoeken blijkt dat   ontwikkeling van het Wagenerf/MOC-terrein de goedkoopste oplossing biedt, een oplossing die meteen een aanzet geeft om daar verval (na vertrek van het UB) voor te zijn. Er kan in dat gebied veel meer, ook dat is al gebleken. Om daarmee aan de slag te kunnen, wil GroenLinks eerst de mening van de Voorschotenaren horen. Welke organisatie wil het Huis van Voorschoten gebruiken en hoe willen ze dat? Hoe vinden mensen dat het gebied er uit moet gaan zien? Met die vragen gaat de gemeente de boer op. Dat is burgerparticipatie.

We willen weten hoe ù denkt. Of wat er nu staat moet blijven, welk soort huizen en winkels er gebouwd moet worden. Òf er wel gebouwd moet worden. Moet het moet blijven bij twee verdiepingen en een dak, of mag er een appartementencomplex van zes hoog komen. Of vindt u misschien de apenrots toch het mooist. En wat moet er met het burgemeester van der Haarplein gebeuren. U heeft vast nog meer hele goede vragen die een antwoord verdienen.

En dan is het niet een verkiezing waar de meest stemmen gelden. Voor je het weet zit je met een park waarin wel even een paar grote winkels moeten komen. Het is ook niet: 'Bedankt voor uw reactie, en tot de volgende keer.' Burgerparticipatie houdt in dat iedereen die mee doet een mening kan geven, en iedere mening verdient een goed antwoord. Met ieders commentaren en de antwoorden daarop gaat de politiek dan weer aan de slag om alle belangen zo goed mogelijk een plek te geven.

Walraven Koster