In het kader van de discussie over een eventuele bestuurlijke fusie is het verslag van een bijeenkomst met Jan van Ginkel op 21 februari 2012 wellicht weer actueel. Hij kwam op verzoek van GroenLinks naar Voorschoten om zijn ervaringen met een ambtelijke fusie en herindeling te delen. Unity TV filmde de bijeenkomst http://www.youtube.com/watch?v=YJpeBCAvsmg

Van Ginkel werkt voor de drie gemeenten Graafstroom, Liesveld en Nieuw Lekkerland die per 1 januari verder gaan als de gemeente Molenwaard. Daar ging een ambtelijke fusie aan vooraf. “Bij ons was vanaf het begin duidelijk dat werd toegewerkt naar een gemeentelijke herindeling.” Hij gaf eerlijk toe dat het een proces van zoeken is. “De drie gemeenten waar ik voor werk bestaan uit dertien dorpen die allemaal hun eigen identiteit hebben. Hoe zorg je ervoor dat elk dorp de dienstverlening krijgt die daar bij past?” De ambtelijke fusie leek vrij snel vruchten af te werpen. “Al na een jaar zag je een stijgende lijn in de kwaliteit.” Op een vraag van een van de aanwezigen over de cultuurverschillen, antwoordde hij dat er altijd nog een cultuur is. “Je hebt de Voorschotense cultuur, je hebt de Wassenaarse cultuur en je hebt de nieuwe cultuur waar je naartoe wilt. Voor die cultuur moet je draagvlak zoeken.” Een punt van zorg vindt hij de democratische legitimiteit. Beide gemeenteraden komen verder af te staan van het ambtenarenapparaat. Je moet dus vantevoren duidelijk hebben waar je nog op wilt sturen. “Heel veel zaken in een gemeente moeten gewoon gebeuren, zoals een nieuwe riolering en onderhoud van wegen. Ga kijken waar je als raad nog wel over gaat.” Ook zullen de Voorschotense en Wassenaarse raad het over belangrijke onderwerpen eens moeten worden om nog concreet iets te kunnen bereiken.

Verder vroeg Van Ginkel zich af of het niet verstandig zou zijn toch te koersen op een gemeentelijke herindeling. “Het rijk stelt daar een forse subsidie voor beschikbaar dus het geld dat je straks gaat verdienen na de fusie, kun je aan de burgers besteden.”

Tenslotte gaf hij GroenLinks Voorschoten een aantal concrete tips mee. “Vraag om duidelijke financiele plaatjes. Wat moet er de komende jaren precies geïnvesteerd worden in deze ambtelijke fusie? Op welk moment gaat dat winst opleveren en hoeveel is dat ongeveer? Maar de belangrijkste vraag is de komende weken dus: waarom? Als het doel is te bezuinigen vraagt dat een ander proces dan het doel om de dienstverlening aan burgers te verbeteren.”