Peter Arnauw, Ben Lambrechts, Jelmer Snoeys, Inge Wallaert en voorzitter Harald Gjertsen kwamen zaterdagochtend aan. ‘De stedenband tussen onze gemeenten heeft 40 jaar bestaan, van 1965 tot 2005’, zegt Peter Arnauw. Hij is raadslid voor Groen Schoten. ‘Maar de contacten zijn gebleven. Wij wilden als politieke partij wel eens weten hoe het er in de Nederlandse gemeenteraden aan toe gaat.’ 

De twee gemeenten hebben wel overeenkomsten. Schoten (34.000 inwoners) ligt onder de rook van Antwerpen naast het rijke Brasschaat. ‘Er wordt aangedrongen op een fusie’, zegt Peter. ‘De overheid heeft gezegd dat alle gemeentelijk schulden dan kwijt gescholden worden. Een mooi lokkertje maar er zitten natuurlijk wel haken en ogen aan. Voorlopig zijn we nog niet zo ver.’ Met de GroenLinks leden wordt de inmiddels opgeheven, gezamenlijke ambtenarenorganisatie van Voorschoten en Wassenaar besproken. 

In de gemeenteraad van Schoten hadden tot voor kort de neoliberalen van de N-VA de absolute meerderheid. Onlangs stapte een van de leden echter over naar het ultrarechtse Vlaams Belang, daarmee is de meerderheid weg. Groen Schoten zit in de oppositie ‘maar wij voelen ons absoluut niet gehoord tegenover het neo-liberale gedachtengoed en uit nieuwsgierigheid wilden we weten hoe dat in Nederland is geregeld. Nu horen we dat hetzelfde hier eigenlijk ook speelt. Dat hadden we niet verwacht.’ 

In België worden politici voor zes jaar gekozen. ‘De begroting wordt op basis van een plan gemaakt maar als dat plan niet binnen zes jaar gerealiseerd wordt, kan de volgende raad het gewoon weer wegstemmen’, vertelt Peter. ‘Er heerst dan ook grote ontevredenheid onder de ambtenaren op het gemeentehuis en het verloop is groot. Ambtenaren zijn vaak politiek verbonden aan raadsleden.’ Dat is in Nederland niet zo, ambtenaren zijn hier politiek onafhankelijk. En burgerraadsleden kennen ze ook niet in Vlaanderen. ‘Dat is echt superhandig, zo leidt je raadsleden alvast op en kun je de taken verdelen’, vindt Peter. 

De Vlamingen kregen een rondleiding door Museum Voorschoten dat voor de gelegenheid herinneringen aan de stedenband tentoonstelde. Daarna was er een fietstocht door het dorp met een uitstapje naar Leiden. Peter die in zijn portefeuille ruimtelijke ordening en mobiliteit heeft, zag hoe het fietsen geregeld is in Voorschoten. ‘Sinds corona is elektrisch fietsen bij ons ook enorm in opkomst maar de wegen zijn er niet op aangepast. Dat is gevaarlijk. Ik ben ook onder de indruk van het vele water en groen dat jullie hier hebben en hoe de Nederlanders dat bewaren. Kijk nou eens naar deze straat (de Voorstraat) hoe fraai is dat en hoe gezellig, dat zie je ook in Leiden. Heel bijzonder!’, vindt Peter die een eigengebouwen Lindeboom Lager van eigenaar Sjoerd van Essen voorgezet krijgt. Het is snel weggeklokt. ‘Man, dat is lekker’, zegt Peter. ‘Zeg maar dat zelfs de Vlamingen dit een goed pintje vinden!’ En dat is een compliment vanuit het land waar bier hogelijk gewaardeerd wordt. 

Heeft hij nog tips? ‘Nou ja, overnachten in Voorschoten is blijkbaar heel moeilijk. Wij kamperen nu op Vlietland omdat er simpelweg nergens ruimte was. Dat is in Schoten wel beter geregeld.’ De uitnodiging aan GroenLinks Voorschoten om een keertje naar het zuiden af te zakken wordt aangenomen. ‘Wij hebben ook een camping’, grijnst Peter.