Ja, Voorschoten is uniek, zeker, en ook verbonden met de andere delen van onze wereld, de gemeente zal dus naast de lokale ook de grote, mondiale ontwikkelingen het hoofd moeten bieden. Ja, Voorschoten is uniek en een prettige gemeente om in te wonen. GroenLinks wil dat dat ook zal gelden voor onze kinderen en kleinkinderen. Ja, Voorschoten is uniek. Deze gemeente verdient een gemeentebestuur dat de huidige uitdagingen het hoofd wil en kan bieden.
Dat open staat voor de mogelijkheden van nu, dat zich niet tevreden stelt met holle frases en algemeenheden, dat oog heeft voor de gevolgen van dat wat zich binnen èn buiten de gemeentegrenzen afspeelt, dat niet blijft hangen in goede bedoelingen maar deze koppelt aan deskundigheid en ambitie.
GroenLinks ziet de urgentie van het aanpakken van klimaatverandering en ziet hier ook onze verbondenheid met andere gemeenten. Waar wereldleiders de noodklok luiden over de verandering van ons klimaat, gebieden op de aarde nu al worden getroffen door de gevolgen ervan, burgers, wetenschappers, ondernemers, jongeren, ouderen, in actie komen omdat ze niet meer op hun handen kunnen blijven zitten bij de aanblik van de aanrollende donder, niet meer kunnen wachten op later… later…na de crisis…gaat Voorschoten …ja.. wat gaat Voorschoten doen?
In onze open brief naar de onderhandelaars hebben wij gevraagd om een goed klimaatbeleid. Wij zijn pijnlijk verrast dat het woord klimaat maar één keer voorkomt in het akkoord, nl in investeringsklimaat. Het geeft een heel onveilig gevoel dat een gemeentebestuur geen oog heeft voor één van de grootste bedreigingen van deze tijd.
De formateur gaf aan dat ook GroenLinks zich zou kunnen herkennen in het akkoord, bijvoorbeeld omdat er aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid. GroenLinks herkent zich echter niet in dit beeld. Terwijl duurzaamheid steeds meer een sprankelend thema wordt waarin creativiteit en initiatieven samenballen, terwijl duurzame economieën meer banen opleveren, schrijft de coalitie van CDA, ONS en VVD oud nieuws en volledige vrijblijvendheid op op blz 26, wat kruimels achteraan de overige keuzes..
Onder het kopje Duurzaam en milieubewust handelen lezen we dat de coalitie in de eigen organisatie het gebruik van duurzame materialen en werkwijzen bevordert en zo een voorbeeldfunctie vervult. Een voorbeeldfunctie? Is de gemeente er niet van op de hoogte dat op 1 januari 2015 de inkoop voor 100% duurzaam moet zijn? Dat is gek. Dat heeft de landelijke overheid bepaald. Niks bevorderen, gewoon doen en heldere afspraken maken. En dit ook naar de eigen ondernemers communiceren. Nog steeds weten zij niet aan welke richtlijnen zij moeten voldoen om te kunnen leveren aan de gemeente Voorschoten na 1 januari 2015, en ja, de informatielijn voor duurzaam ondernemen… daar wordt nog steeds niet opgenomen.
Aansturen op milieubewust handelen en maatschappelijk verantwoord ondernemersgedrag juicht GL altijd toe. We hopen wel dat dit minder vrijblijvend zal gebeuren dan dat het klinkt.
Wel jammer dat de duurzame ondernemers wederom niet zijn genoemd in het akkoord, terwijl zij toch een stabiele factor zijn gebleken die ondersteuning verdient.
En dan duurzaam afvalbeleid: al jaren en jaren en jaren denkt het gemeentebestuur van Voorschoten na over een afvalbrengstation, dè manier om het percentage gescheiden afval te verhogen. Dat is beslist geen nieuws. Wanneer denkt de coalitie te zijn uitgedacht? En een afvalbrengstation eventueel in Leidschendam-Voorburg? Hoe denkt de coalitie dat dit milieuwinst gaat opleveren?
Het is maar een tip, maar inzetten op energiebesparing en duurzame energie zal meer geld opleveren dan eerder gedacht. Daarmee helpt u burgers en ondernemers.
En de wilde bermen? Een bijvriendelijk Voorschoten is van groot belang voor de rijkdom aan planten- en dierensoorten. wat gaat de coalitie hiermee doen?
Al met al vindt GroenLinks het akkoord als het gaat om klimaatbeleid en duurzaamheid teleurstellend, eigenlijk niet meer van deze tijd.
Maar als het gemeentebestuur geen handvat geeft voor een ambitieuzer klimaatbeleid, geef dan de burgers de ruimte hier zelf aan te werken.
Daarom dient GL een motie in waarin wij de gemeenteraad vragen zich uit te spreken voor een klimaatconferentie in Voorschoten waaraan burgers, ondernemers, organisaties, wie dan ook, mee kunnen doen en het college op te dragen dit te organiseren.
Ja, Voorschoten zou ook voor toekomstige generaties een fijn dorp moeten zijn om in te wonen. Dat gaat niet alleen over klimaatbeleid, maar ook over de zorg.
We zien in het akkoord goede zaken vermeld. Zo onderzoekt de coalitie nadrukkelijk de inzet van Persoonsvolgende Bekostiging (PVB). Maar dit is toch al de lijn die wordt gevolgd? En agenda 22 mag wat GL betreft gewoon worden ingevoerd: als het VN-verdrag is geratificeerd moet het zelfs worden uitgevoerd.
Wij hadden graag wat meer piketpalen gezien, meer voorwaarden die de coalitie zelf sowieso stelt. Wanneer kunnen we zeggen dat het akkoord is uitgevoerd? Hiermee kan het vertrouwen van burgers worden verhoogd.
De coalitie is voor een integrale aanpak van de 3D’s. Dat klinkt logisch, maar daarom verbaast het ons zeer dat de 3 D’s worden verdeeld over twee wethouders. Welke inhoudelijke reden heeft de coalitie voor deze unieke stap? Ons lijkt het da de 3D’s het beste in de handen van één wethouder kunnen zijn met voldoende statuur. Mislukken de decentralisaties van zorg en werk, dan zullen veel Voorschotenaren de dupe zijn.
Wij missen over de zorg stevige en vertrouwenwekkende uitgangspunten en ambities in het akkoord, zoals een goede onafhankelijke ombudsfunctie en geen zorgveiling. Maar we zien wel zaken waarover we tevreden kunnen zijn, zoals het invoeren van de maatregelen van Agenda 22, dan wel niet zoveel mogelijk maar gewoon doen! En dat de coalitie het belangrijk vindt dat mantelzorgers worden ondersteund is mooi, maar wat gaat de coalitie doen, wat is de ambitie? Het is soms wel erg vaag wat er staat.
Wat het budget betreft: Voorschoten gaat niet geld bij leggen, gaat dus niet zorgen voor een zachte landing, zoals veel andere gemeenten wel doen. Jammer. Niet de mens maar het budget lijkt hier centraal te staan. Vanwege de open einde regelingen op het gebied van de zorg behoudt bij onvoorziene omstandigheden de coalitie zich het recht voor de OZB aan te spreken. Kan men dan niet beter vooraf een en ander wat ruimer regelen?
Wij gaan uit van een voortvarende invoering van de 3D’s die aan alle betrokkenen recht doet. het is goed als de gemeenteraad de samenspraak met burgers organiseert om zo een goed beleid gestalte te kunnen geven.
Een toegankelijke samenleving is een belangrijk punt van de zorg, maar verbindt ook mensen. Daarom staat GroenLinks op de bres voor goede en voor iedereen toegankelijke voorzieningen. Er is al veel discussie geweest over de bieb. De coalitie is unaniem van mening dat de bieb een onmisbare voorziening is in het dorp, net als de rest van de bevolking van Voorschoten. Maar waar de discussie om draaide was of deze van goede kwaliteit zou zijn en voor iedereen toegankelijk. In het coalitieprogramma staat dat de bieb ondernemer moet worden. Gegeven de activiteiten van de bieb, op welke wijze kan dat dan? Graag antwoord. En het is nu ook duidelijk dat de coalitie gaat bepalen welke kerntaken de bieb moet gaan uitvoeren, hierbij volledig voorbijgaand aan de visie van de landelijke bibliotheekcentrale die stelt dat er 5 kerntaken zijn die niet zonder elkaar kunnen. De bieb is niet alleen een uitleengebouw voor kinderen, maar een ontmoetingsplek waar kennis wordt verworven, gewisseld en verwerkt, waar dus ontmoeting en debat, kunst en cultuur een plaats hebben. Dit is wat mensen verbindt, dit is het versterken van de kracht van de samenleving, dit is waar een bibliotheek voor staat. De bieb louter zien als uitleengebouw is achterhaald. En ja, een speelotheek is belangrijk, maar deze opmerking is erg vrijblijvend. Wat gaat de coalitie doen hiervoor?
En het zwembad: de gemeente gaat dus de kerntaken die essentieel zijn subsidiëren en niet de voorziening. Wat ziet de coalitie dan als kerntaken? Krijgt de bevolking daar nog inspraak in? En wat als de voorziening verloedert? Kunnen we overigens niet beter inzetten op behoud van de kwaliteit en toegankelijkheid van het zwembad in plaats van tijd en energie steken in een fitplein waarvoor waarschijnlijk geen geld is?
Onder voorzieningen in de buurt verstaan wij ook buurtwinkels. Op de winkelstrip Adegeest is er nog steeds geen winkel. Wat ons verbaast is dat deze hele winkelstrip niet wordt genoemd in het akkoord. Wat is de ambitie van de coalitie hierop?
Dat Voorschoten bestuurlijk zelfstandig blijft, juichen wij toe. GroenLinks heeft dit standpunt in de campagne duidelijk naar voren gebracht. Een vraag: hoeveel verder wordt de ambtelijke fusie nog geïntensiveerd, anders dan al was afgesproken?
Veiligheid krijgt veel aandacht in het akkoord. Althans, de veiligheid in enge zin. Nu is GL een voorstander van wijkagenten op straat, dat er meer komen is toch een landelijke maatregel?, maar die mobiele ANPR-camera’s… In de pers stond dit weekend dat de effecten hiervan onduidelijk zijn, daarbij neemt het gevoel van onveiligheid alleen maar toe vanwege de aantasting van de privacy en de toename van de kans op identiteits- en kentekenfraude. En preventie doet wel het aantal inbraken afnemen. GroenLinks vindt het nog steeds onbegrijpelijk dat de gemeente Voorschoten geld aan deze kentekencamera’s gaat besteden terwijl er op zoveel basisvoorzieningen zal worden bezuinigd..
En daar istie dan, de RijnlandRoute, een weg waarvan steeds meer duidelijk wordt dat deze meer gaat kosten dan opleveren, en dat de enorme groei van het autoverkeer die de weg zou rechtvaardigen, niet plaats zal vinden. In de gemeenteraad is gezegd dat het boek RijnlandRoute dicht kon. GroenLinks heeft gezegd dat dit niet kon: we zullen toch ergens die boortunnel van moeten betalen. De vraag is waarvan. En daardoor hebben we nog minder geld te besteden.
We betalen ook voor de boortunnel met de rust en pracht van onze polders en weidevogelgebieden. GroenLinks vindt het jammer dat de coalitie hier geen woord aan besteedt. Temeer omdat aan de zuidkant van Voorschoten ook nog eens verdere verstening plaatsvindt in de Duivenvoordecorridor. Graag had GL bij het college de ambitie gezien om zoveel mogelijk polderpracht en open landschap te behouden, de gekoesterde erfenis van onze voorouders. Dat de coalitie slechts een zin besteedt aan het openbaar vervoer valt ons tegen.
In onze open brief hebben wij de onderhandelaars gevraagd te streven naar zoveel mogelijk draagvlak binnen en buiten de raad. GroenLinks zet kanttekeningen bij de communicatie naar de gehele raad toe over het onderhandelingsproces: het is bv niet passend dat het hoogste orgaan van de gemeente op twitter moet lezen wie de nieuwe wethouders worden. Dit draagt niet bij aan draagvlak binnen de raad. Wij gaan uit van verbetering van het communicatieproces.
En het draagvlak buiten de raad? Ja, er wordt gesproken met burgers, er wordt ook veel van ze verwacht. Maar hoe wordt de participatie vorm gegeven? Betekent praten met burgers dat het beleid nog een keer wordt uitgelegd? Of kunnen burgers meebepalen? Tot hoe ver gaat dat dan? GroenLinks herinnert de raad aan de vele discussies over de burgerparticipatieboom. Is het college bereid deze weer onder het stof vandaan te halen en concreet werk te maken van burgerparticipatie, zodat burgers weten waar ze aan toe zijn?
GroenLinks vroeg om een akkoord op hoofdlijnen en kreeg dat, maar deze lijnen zijn zo vaag dat we niet weten waar we aan toe zijn. We weten immers niet wanneer het coalitieakkoord wel is uitgevoerd en wanneer niet. Wij vroegen om aandacht voor de zorg, en dit staat er in, maar zonder heldere kaders die vertrouwen zouden kunnen wekken. En wij wachten het antwoord van het college af op onze vraag over de portefeuilleverdeling voor de 3D’s. Wij juichen toe dat Voorschoten zelfstandig blijft.
Wij vroegen ook om goed klimaatbeleid. Wij zijn zeer teleurgesteld over wat hierover in het coalitieakkoord staat. Het is in onze ogen onbestaanbaar dat een gemeentebestuur zich hier in deze tijd geen rekenschap van geeft. Ook missen wij ambitie op het gebied van ons landschap en onze leefomgeving. De relatief ruime aandacht voor veiligheid in enge zin vinden wij dan weer opmerkelijk in het licht van de andere grote uitdagingen die voor ons liggen. Verder geeft het akkoord ons wel reden voor zorg om de kwaliteit en toegankelijkheid van onze voorzieningen.
Ja, wij hebben veel moeite met dit akkoord, teveel vrijblijvendheid in een tijd van grote opgaven. Desalniettemin wensen wij het college succes toe bij de uitoefening van haar functie en zullen wij ons met volle kracht in blijven zetten voor Voorschoten.