Zaterdag 1 maart hielden Linda van der Zwaan, Tessa Hagemans, Fiona Craenen en Pauline Hillen een boeiend betoog over de veranderingen in de zorg. Over kansen en risico's want onduidelijk is nog hoeveel geld Voorschoten krijgt. “Dat staat in de mei-circulaire, die meestal in juni verschijnt,” vertelde dagvoorzitter Leo Maat. Diezelfde maand horen honderden zorgmedewerkers dat ze volgend jaar hun baan kwijt zijn. Wijkteams beslissen straks welke zorg mensen krijgen en daar kan geen bezwaar of beroep tegen worden aangetekend. Daarom pleit GroenLinks Voorschoten in haar verkiezingsprogramma voor een ombudsvrouw of -man ("De aanstelling van een gemeentelijke ombudsvrouw of –man die deskundig en onafhankelijk beoordeelt of aanvragers van zorgvoorzieningen goed worden behandeld en ontvangen wat ze nodig hebben"). “Het moet mogelijk zijn bezwaar te maken of te vragen om een second opinion,” stelde GL-bestuursvoorzitter Gert Both. Lees even verder voor de bijdragen van de vier spreeksters.

Linda van der Zwaan, nummer 3 op de GL-kandidatenlijst en organisator van het symposium, vertelde over haar promotieonderzoek ‘De Kanteling van de WMO.’ Zij woonde 100  ‘keukentafelgesprekken’ bij in de gemeente Haarlemmermeer. “Met mensen die hun leven ingewikkeld vinden, vaak meerdere problemen hebben en grote moeite hebben met alle wetten en regels waar ze mee te maken krijgen.” 60 konden snel weer op weg worden geholpen, 40 niet. “Voor sommige mensen is meedoen aan onze samenleving al een hele opgave en niet iedereen kan veranderen.”  Dat gold ook voor de betrokken ambtenaren. “Sommigen vonden de nieuwe werkwijze geweldig. Anderen vonden het eng, het kwam allemaal te dichtbij.”  Het project ‘De kanteling’ werd na drie jaar helaas beëindigd door de gemeente Haarlemmermeer wegens organisatorische problemen.

Tessa Hagemans werkt als huisverpleegkundige bij Florence. “Ons werk is aanvullend op dat van de professionals en de vrijwilligers. Er was tot voor kort één groot wijkteam waardoor mensen veel verschillende hulpverleners over de vloer kregen. Nu zien ze steeds dezelfde vertrouwde gezichten.” Zij ziet kansen. “Mensen willen zelf de regie houden en zo lang mogelijk thuis blijven wonen.” De huisverpleegkundigen zetten in op preventie en tijdig signaleren. “Zo start er 13 maart een consultatiebureau voor ouderen in de Merelhof. Huisartsen hebben vaak weinig tijd en wij trekken voor elke bezoeker een uur uit. Om rustig te bespreken hoe het gaat en wat er nodig is.” In het nieuwe verzorgingshuis in Adegeest dat in 2015 klaar is, komen allerlei algemene voorzieningen zoals een kapper en fysiotherapeut. “Voor de bewoners maar ook voor alle mensen uit de wijk.”

Fiona Craenen heeft als orthopedagoog en oprichtster van de Kinderpraktijk Voorschoten vooral te maken met de veranderingen in de Jeugdwet per 1 januari volgend jaar. “Gemeenten krijgen de zorg voor jongeren van 0 tot 18 jaar. Voorschoten heeft tot 2016 afspraken gemaakt met HollandRijnland maar Haaglanden gaat de specialistische zorg leveren. Dat is een vreemde constructie.” Toch ziet ook zij kansen. “Sneller reageren op problemen in een gezin en integraal werken.” Voorschoten is gestart met een pilot met wijkteams. “Zelfstandige praktijken komen in het hele verhaal jammer genoeg nog niet voor. “ Ze hoopt dat deze specialisten alsnog bij het proces betrokken worden.

Pauline Hillen is voorzitter van de stichting Voorschot. “Wij gaan een woonplek realiseren met zinvolle dagactiviteiten in Voorschoten voor jongeren met een dubbele beperking.  Zoals epilepsie en autisme en een nierziekte en autisme. Wij wilden voor onze kinderen een plek waar ze hun leven lang kunnen wonen en ondersteund worden. In plaats van steeds te moeten verkassen van de ene instelling naar de andere.” De gemeente Voorschoten reageerde enthousiast en steunde het initiatief van harte. “Al snel vonden we een prachtige locatie in Adegeest. Ook de woningbouwcorporatie De Sleutels zei ‘Ja’ tegen dit project en ASVZ levert de verpleegkundigen die nodig zijn voor goede zorg voor onze jongeren.”  Inmiddels zijn er plannen een dergelijk project ook in andere gemeenten te realiseren. Een mooi voorbeeld van eigen kracht.