Vanaf 2015 zullen gemeenten onder andere de jeugdzorg zelf uit moeten voeren. Dat is al heel snel. We zijn bang dat kinderen en jongeren tussen wal en schip zullen vallen en dat ook niet iedereen meer recht heeft op dezelfde zorg.
Veel moet nog geregeld worden, en dat gebeurt vaak in samenwerkingverbanden. In mei heeft de gemeenteraad van Voorschoten gekozen voor het samenwerkingsverband met de gemeenten Leidschendam-Voorburg en Wassenaar als het gaat om het uitvoeren van de taken van de drie decentralisaties, waaronder de jeugdzorg. GroenLinks heeft daar indertijd als enige fractie niet mee ingestemd omdat wij vinden dat de keuze voor de goede kwaliteit van zorg moet gaan boven de keuze voor de regio. Met andere woorden: de inhoud gaat voor de vorm. Wij moeten nu uitgaan van dit samenwerkingsverband met Leidschendam-Voorburg en Wassenaar.
In de gemeenteraad van 12 december kwam de specialistische jeugdzorg ter sprake, waaronder onder andere de jeugdreclassering en de jeugdbescherming vallen. Het college van ONS en VVD stelt voor deze specialistische jeugdzorg ook in dit samenwerkingsverband, en daarmee samen met de regio Haaglanden, te gaan inkopen. Wij hebben hier, net als de andere fracties, mee ingestemd, maar met grote zorgen.
Zo wilden wij weten of Voorschotenaren in de toekomst nog vrij kunnen kiezen voor de instelling die ze de zorg kan geven die ze nodig hebben. Wij vroegen dit aan wethouder Adema. Het bleek dat zij die garantie niet kon geven. Dit vinden wij erg jammer.
Maar wij beseffen ook dat de gemeenteraad van Voorschoten nu eenmaal heeft gekozen voor dit samenwerkingsverband. Ook denken wij dat de keuze voor een ander verband waarschijnlijk dezelfde zorg op zou roepen. Daarom hebben wij uiteindelijk wel ingestemd met het voorstel en gezegd dat wij scherp zullen letten op de keuzevrijheid die Voorschotense jongeren, ouders en verzorgers straks zullen hebben voor de zorg die zij nodig hebben. Wij staan uiteraard open voor signalen vanuit de samenleving hierover.