Op 12 september sprak de commissie Burger & Bestuur over de tweede bijdrage aan het regionaal investeringsfonds (RIF2) ten behoeve van de RijnlandRoute. De gemeenteraad heeft nooit formeel besloten de voorwaarde te laten vallen dat de Voorschotense bijdrage aan RIF2 alleen zou worden betaald als gekozen werd voor de ChurchillAvenue. Dat kan Voorschoten veel geld gaan kosten.
De commissie heeft ingestemd met het betalen van RIF2. Zij heeft de eerder door haar gestelde voorwaarde dat RIF2 alleen zou worden betaald als zou worden gekozen voor de ChurchillAvenue laten vallen.
Eén van de argumenten van het college voor het instemmen met de bijdrage was dat aan de motie Tjalma-Staatsen is voldaan. Deze motie is in mei 2007 aangenomen door het Algemeen Bestuur van HollandRijnland. Eén van de beslispunten was dat de uiteindelijke tracé-keuze een functionele en hoogwaardige inpassing zou kennen waarbij onder andere milieu, recreatie en natuur in samenhang zouden worden getoetst.
Volgens GroenLinks is hieraan niet voldaan. De provincie wil immers de ecologische verbinding naar de kust schrappen om de RijnlandRoute mogelijk te maken, bleek deze zomer. Ook worden weidevogelgebieden erdoor aangetast. Instemmen met de RijnlandRoute betekent dan ook het opgeven van belangrijke natuurwaarden.
Maar ook zullen mensen op vele plekken langs het tracé veel meer last krijgen van vieze lucht en herrie, ook Voorschotenaren die vlakbij de tunnelmonden wonen.
Wij vinden het daarom jammer dat de gemeenteraad van Voorschoten heeft ingestemd met het betalen van RIF2 en de financieringsovereenkomst RijnlandRoute. Wij betreuren het ook dat er in de raad geen discussie heeft plaatsgevonden over de uitvoering van de motie Tjalma-Staatsen. Hier is juist zo vaak naar verwezen in de discussies over de RijnlandRoute als belangrijke voorwaarde voor steun aan de weg.
Voorschoten dreigt nu meer dan € 12 miljoen te gaan bijdragen aan een weg waarvan nut en noodzaak niet zijn aangetoond en waarvan Voorschotenaren geen profijt zullen hebben. Onderzoek heeft aangetoond dat het helemaal niet nodig is om een nieuwe weg aan te leggen. Maatregelen zoals het aanpakken van de knelpunten bij het knooppunt Leiden-West en het Lammenschansplein zijn volgens een overheidsrapport “maatregelen met een hoog probleemoplossend vermogen”. Bovendien zou hiermee meer dan € 750 miljoen kunnen worden bespaard, geld dat in deze tijden van draconische bezuinigingen wel beter kan worden besteed!