Zoals bekend zal het college van Gedeputeerde Staten binnenkort waarschijnlijk een voorkeur uitspreken voor een tracé voor de eventuele RijnlandRoute. Maar te veel is nog onduidelijk. Daarom heeft Alfred Blokhuizen, Statenlid van GroenLinks, schriftelijke vragen gesteld die wat meer duidelijkheid zullen brengen. U vindt ze in de bijlage. Lees verder voor meer achtergrondinfo over deze vragen.

Geld.

Een aantal vragen gaat over het geld. Zo vraagt Alfred  naar waar het geld vandaan komt en wanneer dat uitgegeven kan gaan  worden. En hoe duur  compenserende maatregelen zullen  zijn voor bijvoorbeeld geluidswerende maatregelen aan woningen en voor het verloren gaan van weidevogelgebied in de polder. Zijn deze kosten ook meegenomen in de kostenberekeningen?  Ook vraagt hij  hoeveel geld dat was gereserveerd voor goed openbaar vervoer nu gaat worden gebruikt voor de aanleg van de RijnlandRoute. Iets wat wij op zich al bizar vinden.

Bestuurlijk draagvlak.

In den beginne was alleen Voorschoten het niet eens met de onzalige plannen voor de weg door Voorschoten en de polders en langs de Leidse wijk Stevenshof. Nu hebben ook Wassenaar, Leidschendam-Voorburg en Zoeterwoude zich hiertegen uitgesproken. Het draagvlak voor deze variant is dus minder geworden.  Maar de provincie Zuid-Holland moest zorgen voor bestuurlijk draagvlak in de regio.  Is dat er dan nog  in voldoende mate? Of is dat opeens niet meer nodig?

Ook begrijpen wij uit de vragen dat enkele wethouders in de regio al hebben gehoord dat het de Zoeken naar Balansvariant gaat worden, terwijl de onderzoeken nog niet eens zijn afgerond. Dat vinden wij gek: hoe kan dat? En waarom weten sommige wethouders dit dan wel en andere blijkbaar niet, vragen wij ons af.

Huizen.

Er gaat ook een vraag over de huizen langs de tracé´s. Mensen die daar  wonen kunnen hun huis  niet meer verkopen doordat de weg er dreigt te worden aangelegd. Dit zwaard van Damocles hangt ze al jaren boven het hoofd. Dan is de vraag gerechtvaardigd hoe dit gecompenseerd gaat worden.

Er wordt een gevaarlijke-stoffenroute  gepland over het tracé van Zoeken naar Balans, vlakbij woningen dus, waar  in geval van een ongeluk de hulpdiensten slechts via een omweg bij kunnen komen. Dit doet Alfred Blokhuizen terecht vragen naar een oordeel van het college van Gedeputeerde Staten hierover. Is dit plan immers wel verantwoord?

Tenslotte: wat betekenen de bevolkingskrimp en de afname van het autoverkeer voor nut en noodzaak van de eventuele RijnlandRoute?

Tracé-kaarten.

Op de website van de Stichting BehoudRijnland  zijn tracékaarten te zien voor beide varianten. Alfred Blokhuizen heeft deze bij de provincie opgevraagd en gekregen. Wij raden inwoners van Voorschoten aan hierop te kijken om een indruk te krijgen van wat de weg door ons dorp en de polders in detail gaat betekenen http://www.behoudrijnland.nl/tracekaarten/ Wij vinden het ronduit schokkend.

Kortom:

Wij zijn erg blij met de vragen die GroenLinkser Alfred Blokhuizen heeft gesteld en zien met spanning uit naar de antwoorden hierop. Voor Voorschoten zijn deze van groot belang.

 

Monique Lamers.