De 'keuze' van het demissionaire provinciebestuur (dat alleen op de winkel mag passen) voor de uitgeklede F-variant van de RijnlandRoute, langs de Stevenshof en in een bak door Voorschoten, verbaast ons niet. Blijkbaar wordt het spel zo gespeeld. Ook het verzet van bewonersgroepen is geen verrassing: logisch en terecht. Wij hebben het college van ONS en VVD gevraagd snel weer een informatieavond in Voorschoten te organiseren. De reactie was positief. Ondertussen vragen wij ons het volgende af:
In de nieuwsbrief Zicht op Zuid Holland van 20 oktober 2010 zegt het college van gedeputeerde Staten van Zuid-Holland over de RijnlandRoute:
Het zijn de uitkomsten van de MER die uiteindelijk tot een tracékeuze voor de RijnlandRoute leiden en niet het gesprek met de minister begin december.
Uit deze MilieuEffectRapportage komt de ChurchillAvenue als beste en meest milieuvriendelijke variant naar voren. Dan zou GS dus hierover haar positieve oordeel moeten uitspreken, als ze haar eigen woorden serieus neemt. Waarom doet het dat dan niet?
Het provinciebestuur heeft in haar persbericht van 12 april jl. gezegd dat alle regiogemeenten, dus ook Voorschoten, het eens zijn met dit oordeel. Maar de gemeente Voorschoten heeft gezegd verbolgen te zijn over deze keuze. Dat klinkt bepaald niet positief. Hoe komt het provinciebestuur er dan bij om te beweren dat alle regiogemeenten het hiermee eens zijn?
De overige gemeenten van de regio HollandRijnland hebben beloofd zij aan zij te staan met Voorschoten. Hoe kunnen zij dan juichen over een variant die Voorschoten zal doorklieven en onze leefomgeving ernstig zal aantasten?
Nog altijd is overigens niet aangetoond dat de RijnlandRoute noodzakelijk is. Zeker omdat is gebleken dat het oplossen van de knelpunten ook al een groot probleemoplossend vermogen heeft. Daar is al wel genoeg geld voor bij elkaar gebracht en daar kan morgen al aan gewerkt worden.
GroenLinks vindt het nog steeds vreemd dat in tijden van bezuinigingen, bijvoorbeeld op de natuur, zoveel geld gestoken gaat worden in asfalt en te weinig in openbaar vervoer: helemaal uit de tijd en slecht voor onze gezondheid en leefomgeving.
Wat GroenLinks betreft worden de knelpunten nu meteen aangepakt en investeert het provinciebestuur in goed openbaar vervoer en goede fietsverbindingen. Dan hoeven burgers ook niet jaren en jaren te wachten op een betere doorstroming van het verkeer.