Op welke uitdagingen zal de gemeente Voorschoten in de toekomst een antwoord moeten hebben? Hoe bereidt de gemeente zich hier op voor? Tijdens de laatste raadsvergadering van het seizoen werd op donderdag 30 juni de perspectiefnota van het college van ONS en VVD besproken. Hierin staat wat de lijn is die het college wil volgen en hoe zij dit mogelijk gaat maken.
Wij hebben tijdens de raadsvergadering verteld wat wij van deze nota vinden. Zowel in eerste als in tweede termijn hebben we dat gedaan. Beide inbrengen voeg ik samen:
Reactie van GroenLinks op de perspectiefnota 2012 – 2014:
We sluiten ons aan bij de complimenten van andere fracties voor het vroege tijdstip waarop we deze perspectiefnota kunnen bespreken, en ook voor de inspanning van het college om de planning en control cyclus beter onder controle te krijgen
Met de inhoud van deze nota zijn we minder blij.
Het doel.
Het college wijst op de noodzaak te bezuinigen. Natuurlijk is het zo dat er minder inkomsten zijn voor gemeenten: die situatie is nu eenmaal zo. Maar de noodzaak om te bezuinigen komt ook door keuzes die de coalitie heeft gemaakt, de keuze voor gratis parkeren in het centrum, waar ook mensen die geen auto rijden aan meebetalen, de keuzes voor enkele miljoenen euro’s voor het Deltaplein en voor de ChurchillAvenue. Dat er zoveel bezuinigd moet worden is deels iets wat ons overkomt en deels een gevolg van die keuzes.
Verder is er natuurlijk niet alleen een geldcrisis: er zijn meerdere crises.
Er is een dringende behoefte aan een verduurzaming van onze samenleving, er is een energievraagstuk, een biodiversiteitsvraagstuk, een mobiliteitsvraagstuk.
Visie en beleid zijn nodig op hoe deze uitdagingen het hoofd kan worden geboden. We hebben op kasteel Duijvenvoorde de heer Henry Meijdam horen spreken over het bindende verhaal van deze tijd: dat is het duurzaamheidsverhaal. Daar valt veel onder te scharen. Zulke verhalen hebben we nodig en we hadden daar meer van verwacht in deze nota. Wij zien dat de nadruk erg ligt op bezuinigingen, maar het verhaal, de visie, het beleid, het komt te weinig aan bod: waarom maken we deze keuzes, waarom andere niet? Hoe willen we dat Voorschoten er uit ziet over twintig jaar? Welke wereld creëren we voor onze kinderen?
Het is wel heel vaag wat over duurzaamheid wordt gezegd en we missen de integratie van dit onderwerp met ander beleid. Een voorbeeld: in de vorige raadsperiode maakten de plannen voor de aanpassing van de Traverse en het Huis van Voorschoten deel uit van dit grote duurzaamheidsverhaal. Een dergelijke integratie missen wij in de Perspectiefnota.
We hebben in de commissie ook gesproken over de sociale woningbouw: de afgesproken sociale woningbouw op de locatie Goedenraad gaat waarschijnlijk niet door, terwijl wij juist hadden verwacht, zeker na verkiezingsbeloften, dat hierop zwaar zou worden ingezet. Nu is dat wel zo in de toekomst, maar op dit moment worden juist plannen geschrapt. Wij hopen dat voor sociale woningbouw een zwaardere inspanning zal worden geleverd, want Voorschoten is ook een woongemeente voor mensen met een krappere beurs.
De inspreker had het ook over het belang van aandacht voor mantelzorg. Wij zouden u willen vragen zijn inbreng serieus te nemen: in Voorschoten vindt ook vergrijzing plaats en wij zullen elkaar moeten bijstaan.
Tot zover over beleid en visie.
De middelen.
Wij maken ons ook zorgen over de middelen.
We hebben het al gehad over het signaal dat we kregen over overbelasting van ambtenaren. Wij beschouwen een goed ambtenarenkorps als een middel om goed beleid neer te zetten.
Wij zouden u dan ook willen oproepen in de gaten te houden dat het beleid door bezuinigingen op de ambtenaren niet in gevaar komt.
Er zijn in de nota naar onze mening nog teveel posten waarvan de kosten (nog) niet bekend zijn. We vinden daarom dat we hierop geen keuzes kunnen baseren. En de zorg over de concernreserve, onze financiële buffer, waarover we al in de vorige cyclus hebben gesproken en die bijna leeg blijkt te zijn, die zorg blijft bij ons.
Dan de bezuinigingen.
In de perspectiefnota staat dat sommige bezuinigingen niet haalbaar zijn gebleken. Dat betekent dus dat nieuwe mogelijkheden voor bezuinigingen moeten worden gevonden. Nu hebben we onlangs de informatiebrief ontvangen over ‘ De kluwen ontward’, de accomodatienota. Daarin staan weer geplande bezuinigingsoperaties genoemd die niet realistisch bleken te zijn, zoals die op het zwembad. Wij waren hier al bang voor en we vrezen dat dit vaker zal voorkomen. We hebben het hier in november, tijdens de begrotingsbehandeling, al over gehad. Op het moment dat er op een post niet kan worden bezuinigd, moet een andere post worden gezocht. Daar maken wij ons zorgen over. Een realistische kijk op waarop bezuinigd kan worden, vinden wij essentieel.
Wat de samenwerking met Wassenaar betreft: we hebben gezegd: werk uzelf niet zo in de nesten door kostbare keuzes en onrealistische bezuinigingen dat we wel meer moeten samenwerken met Wassenaar. Ondermijn uw eigen bestuurskracht niet.
Naast de zorg om visie en beleid maken wij ons dus ook zorgen om de middelen. Om deze twee redenen zullen wij deze perspectiefnota niet steunen.
Daarnaast heeft de heer Middelburg (PvdA) al iets gezegd over de term raadsakkoord, die suggereert dat de oppositie hieraan heeft meegeschreven. Wat beslist niet zo is. We hebben het hier al vaker over gehad . We zouden het college nogmaals op willen roepen deze term niet meer te gebruiken, misschien niet zozeer vanuit uw eigen overtuiging, maar vanuit respect voor uw gesprekspartner die hier geen prijs op stelt. Dank u wel.
Monique Lamers