Zaterdag 15 september heeft GroenLinks op World Clean Up Day op en rondom de Hoflandbrug het gebied schoongemaakt van allerlei zwerfafval. In de ochtend verzamelden leden van GroenLinks Leiden en Voorschoten, samen met enkele  betrokken burgers, op de Hoflandbrug, waarna men in kleine groepjes  het gebied  op en rondom de Hoflandbrug is gaan ontdoen van zwerfafval.

Het straatbeeld op de Hoflandbrug, en ook het groen langs de Korte Vliet ziet er op het eerste gezicht  om half elf 's ochtends schoon en vaak ook groen uit. Gewapend met een afvalgrijper, een vuilniszak en handschoenen is de groep aan de slag gegaan. Dan blijkt wat op het eerste oog schoon is, toch nog de nodige troep oplevert. Vooral de hoeveelheid sigarettenpeuken zijn niet te tellen. Verderop komen dan ook de bekende blikjes, limonadepakjes, plastic in diverse vormen in de vuilniszakken terecht. Opvallend is wel dat er weinig plastic tasjes tussen het zwerfafval zit. Dat beleid lijkt te werken. Wel zijn er enkele opvallende vondsten gedaan zoals een volle poepluier, binnen- en buitenband fiets, en een beha vastgeplakt in het asfalt op de Trompweg.

Het resultaat is begin van de middag dan toch 10 goed gevulde vuilniszakken; de actie is wel de moeite waard geweest. Een uurtje opruimen in Voorschoten een een uurtje in Leiden levert behalve een aanmerkelijk schonere Hoflandbrug omgeving, ook leuke contacten met de buren uit Leiden en bewoners uit Voorschoten op.
De resultaten geven een verder signaal om het afvalbeleid in Voorschoten de komende tijd door te ontwikkelen, maar ook daadwerkelijk het zwerfafval te blijven aanpakken. Zo'n opruimactie gaan we vaker doen!