Naast schommels en wipkippen zouden er ook jeu de boulebanen, tafeltennistafels en grote schaakborden in het dorp kunnen komen. GroenLinks komt binnenkort met een motie om te komen tot een geintegreerd plan voor de openbare ruimte in Voorschoten. Zodat iedereen elkaar buiten kan ontmoeten.

Donderdag 8 januari brak GroenLinks Voorschoten een lans om naast jongeren ook ouderen spelvoorzieningen te bieden. Voorzieningen als jeu de boule banen, tafeltennistafels, schaakborden zouden op de grotere speelplekken gerealiseerd kunnen worden, waardoor deze als trefpunt voor ouderen aantrekkelijker worden. Voorschoten laat zo zien dat zij streeft naar een openbare ruimte waar plaats is voor iedereen, ook volwassenen en senioren. Zowel jong en oud worden geprikkeld activiteiten in de buitenlucht te ondernemen. Bijkomend voordeel is dat op de speelplaatsen ook een stukje toezicht kan worden worden georganiseerd.

Die donderdagavond werd het concept speelruimteplan van het ingenieursbureau OBB aan de gemeenteraad gepresenteerd. Het plan analyseert de woonomgeving in Voorschoten op speelmogelijkheden en geeft een beleidskader. Zo worden in het plan ondermeer de begrippen formele (ruimte met speeltoestellen) en informele speelruimte (ruimte waar veilig gespeeld kan worden, hier staan geen toestellen) geïntroduceerd. Belangrijk is dat in het plan de 3% norm wordt geïntroduceerd. Deze norm, ontwikkeld door Jantje Beton, bepaalt dat in elke woonwijk minimaal 3% van de openbare ruimte de bestemming speelruimte krijgt. Een ondergrens die voor Groenlinks Voorschoten nageleefd moet worden.

Op basis van een inventarisatie van de drie doelgroepen, kinderen (0 tot 5 jaar), jeugdigen (6 tot 11 jaar) en jongeren (12 tot 18 jaar) in de wijken wordt aanbevolen om het aantal formele speelplaatsen te verminderen (maar de overblijvende wel uit te breiden) en de informele speelruimte te vergroten. Ook wordt een lans gebroken om sportterreinen en schoolpleinen als speelruimte toegankelijk te maken.

Groenlinks vindt de uitbreiding informele speelruimte een goede zaak. Zeker als dit met extra groenvoorzieningen gepaard gaat waarmee de natuurbeleving van kinderen verbeterd kan worden. Voorwaarde is wel dat de afscheiding tussen de informele (én formele) speelruimte tav hondenuitlaatterreinen goed is geregeld.

Met de reductie van formele speelplaatsen kan Groenlinks niet zondermeer accoord gaan. Dit is voor ons afhankelijk van de inspraak die de wijken nog krijgen. Daarnaast past in de omgeving van flats waar kinderen geen tuinen ter beschikking hebben een soepel beleid.

Het betrekken van schoolpleinen en sportterreinen vinden wij een goed plan, uiteraard wel in goed overleg met scholen en beheerders van de sportterreinen. Het feit dat deze lokaties niet permanent toegankelijk zijn betekent voor ons wel dat zij niet binnen de 3% norm meegerekend mogen worden.

Tot slot, verschillende plannen, zoals het groenstructuurplan, een notitie hondenbeleid, het hierboven besproken speelruimteplan, naast de aankomende sportnota en het woningbehoefte onderzoek, bespreken de inrichting van de openbare ruimte in Voorschoten. Het is van belang dat al deze plannen en studies tot één geïntergreerd plan van aanpak leiden om te voorkomen dat het overzicht zoek raakt en voorzieningen niet goed op elkaar afgestemd worden. Groenlinks zal hiertoe binnenkort een motie indienen.