Veel Voorschotenaren praten mee over de toekomst van ons dorp. Dat is een goede zaak. Natuurlijk heeft onze fractievoorzitter Monique Lamers ook een visie op Voorschoten. Lees snel verder.

Voorschoten en de toekomst.

In de politiek bouwen we op basis van verleden en heden onze toekomst. De keuzes van nu dienen om ons en hen die na ons komen net zoveel mogelijkheden te geven dan wij tot nu toe hebben gehad. Immers: wij hebben de aarde geleend van onze kinderen.

 

Het dorp waarin wij leven.

Ons dorp Voorschoten is een dorp om trots op te zijn. Met plezier zien we de groene bomen, mooie parken en de wilde bermen.  Het is een plek waar ook ruimte is voor onze rijkdom aan planten en dieren.

Onze parel wordt omgeven door polders en open landschap. Dit maakt het leven in Voorschoten extra mooi. Helaas worden deze bedreigd. In het zuiden door de (dubbele) bebouwing in de Duivenvoordecorridor, in het noorden door de aanleg van (de boortunnel voor) de RijnlandRoute.

Asfaltering en bebouwing van onze natuurlijke omgeving is een bedreiging voor onze leefkwaliteit. Voorschoten dient pal te staan voor een zo groen mogelijke leefomgeving. Immers: als we onze natuurlijke reserves aantasten leggen we een te grote hypotheek op onze toekomst.

Door klimaatverandering zullen er ook in Voorschoten veranderingen optreden. Er zullen bijvoorbeeld meer hevige regenbuien zijn, maar ook meer droogte. Het is belangrijk hier bijtijds een goed antwoord op te hebben en om ons in te zetten om deze veranderingen beheersbaar te houden.

Goede luchtkwaliteit, goed water, rijkdom aan planten en dieren en voorbereiding op extreme temperaturen zijn allemaal voorwaarden om met onze natuurlijke condities om te kunnen gaan.

 

Dorpsgenoten.

De Voorschotenaren zijn gemiddeld rijker dan anderen in Nederland. Maar er is ook armoede onder dorpsgenoten: er is een voedselbank waar mensen met een te krappe beurs terecht kunnen. Ervoor zorgen dat iedereen mee kan doen is belangrijk: dit maakt het voor iedereen prettig om in het dorp te wonen en er kan van ieders talent gebruik worden gemaakt..

Voorschoten vergrijst. Er is sprake van dubbele vergrijzing: er zullen steeds meer ouderen komen, maar deze ouderen zullen ook steeds ouder worden. Tegelijkertijd vertrekken jongeren uit Voorschoten omdat ze er geen woning kunnen krijgen. Dit is ontgroening.

Het is een uitdaging en ook een voorwaarde voor een harmonieuze toekomst, ervoor te zorgen dat er voor iedereen ruimte is in het dorp.

Veel Voorschotenaren zijn vrijwillig actief in organisaties en voor elkaar. Dat is ook een rijkdom. Om deze rijkdom in stand te kunnen houden moet ervoor worden gewaakt dat zij niet overbelast raken en zich gezien en gehoord weten.

Mantelzorg zal voor steeds meer dorpsgenoten een extra taak worden. Overbelasting ligt hier om de hoek. Ondersteuning is belangrijk.

Met de 3 decentralisaties van (jeugd)zorg en participatie (werk en inkomen) zullen meer taken op het bord van mensen komen te liggen. Deze mogen er niet toe leiden dat zaken als keuzevrijheid en privacy worden aangetast. Als er te weinig budget voor is zal Voorschoten zich moeten beraden op het verkrijgen van meer budget.

 

Onze erfenis.

We hebben een mooi dorp overgeërfd van onze voorouders. Er staan prachtig monumenten die gekoesterd moeten worden, evenals het aanzicht van de wijken. Hier past geen dominante commerciële reclame, geen al te beknottende hand van de gemeente, maar ook niet een wildbouw en -groei. Voorschoten moet herkenbaar blijven als …Voorschoten, ook voor komende generaties..

 

Onze bronnen.

Een belangrijke bron is energie. Aangezien fossiele brandstoffen opraken, duur worden  en vervuilende nadelen kennen voor onze leefomgeving, zal Voorschoten snel op vernieuwbare energiebronnen moeten overschakelen. Stimulans dus voor zonne- en windenergie, en natuurlijk stevige energiebesparing.

Een andere bron is geld. Er is ontegenzeggelijk op grote voet geleefd. Geld voor prestigeprojecten en onnodig asfalt kunnen we veel beter besteden. Soberheid past hier, zuinig zijn met onze bronnen. En mochten er van het rijk te lage budgetten komen voor de zorg voor onze medemensen, dan zal Voorschoten aan de bel trekken.

Ook een bron is kennis en ervaring van onszelf en van anderen. Hiervoor dient ruimte en aandacht te zijn.

De energie en betrokkenheid van alle Voorschotenaren is eveneens een belangrijke bron. Hen horen en zien en betrekken bij beleidsvorming , jong en oud, is een voorwaarde voor een goede toekomst voor ons dorp. Daarom ook zelfstandigheid van dorp behouden.

 

Voorschoten en de anderen.

Voorschoten werkt op diverse manieren samen met andere gemeente, regio´s en instanties. Voorschoten, dus de gemeenteraad, dient hier regie te behouden. Het ontwikkelen van een duidelijke visie op samenwerkingsverbanden is van groot belang.

Het belang van Voorschoten valt voor een groot deel samen met dat van andere gemeenten, dichtbij en ver weg.  Daarbij leert men altijd van elkaars ervaringen, hoeft het wiel niet steeds opnieuw te worden uitgevonden. Deze anderen goed in het oog houden en constructieve samenwerking nastreven is de lijn die Voorschoten moet volgen. Samen staan we immers sterker.

Uiteraard geldt dit ook voor de jumelage met Kita.

 

Onze ambitie.

Voorschoten herbergt kennis, betrokkenheid, goede wil. We kunnen veel bereiken met de juiste inzet van deze middelen. Het gemeentebestuur staat niet alleen, mag en kan dat ook niet. Het staat tussen de burgers.

Eerst samen formuleren van doelen dan het pad ernaartoe leggen is de goede volgorde der dingen.

Calimero woont hier niet: onze ‘kleine’ schaal  kan geen reden zijn om geen actie te ondernemen indien dat nodig is en dus ontwikkelingen over ons heen te laten komen. Er zijn genoeg bronnen waaruit we kunnen putten en genoeg partners om mee samen te werken.