De Commissie voor de milieueffectrapportage heeft vandaag een voorlopig advies uitgebracht over het Milieueffectrapport (MER) Rijnlandroute. De commissie is van oordeel dat teveel essentiële milieu-informatie in het het rapport ontbreekt om het milieubelang volwaardig mee te laten wegen bij de verdere besluitvorming over het inpassingsplan Rijnlandroute. De Commissie adviseert onder andere de volgende punten aan te vullen:
- een gelijkwaardige beoordeling van de alternatieven, van de effecten en de mate van doelbereik. Dit is van essentieel belang omdat de verschillen tussen de effecten van de alternatieven relatief klein zijn.
- een nadere duiding van de wijze waarop aantasting van de natuurlijke kenmerken van Natura 2000-gebieden kan worden voorkomen.
Uit het voorlopig advies blijkt dat de provincie naar de mening van de commissie is uitgegaan van te hoge cijfers voor de groei van het verkeer en de ontwikkeling van de bevolking in de regio. Dit heeft gevolgen gehad voor de beoordeling van de zgn "toekomstvastheid" van het alternatief Churchill Avenue, die door de provincie als onvoldoende was aangemerkt. Verder vindt de commissie dat de gevolgen van een nieuwe weg voor natuur en landschap in de omgeving onvoldoende zijn uitgewerkt en dat de conclusies zijn gestoeld op "onzekere en optimistische aannames". De commissie beveelt de provincie aan te komen met een aanvulling op het rapport en dit vervolgens door de commissie te laten toetsen. http://www.commissiemer.nl/
Inmiddels heeft de PvdA Leiden gevraagd om een spoeddebat in de Leidse gemeenteraad omdat er foutieve aannames zijn gedaan over de groei van het autoverkeer. GroenLinks juicht dit initiatief toe en gaat ervan uit dat nog beter zal blijken dat de RijnlandRoute en met name de Zoeken naar Balans variant gewoon een slecht plan is.