Fijnstof ontstaat door verbranding van fossiele brandstoffen, wrijving van remmen, afschuren van rubber banden en het wegdek. Epidemiologische en toxicologische studies wijzen uit dat in Nederland jaarlijks duizenden mensen vroegtijdig overlijden door kortdurende blootstelling aan fijnstof. De Europese Unie heeft normen opgesteld voor fijnstof die in Leiden worden overschreden. GroenLinks Leiden trekt aan de bel.

Het daggemiddelde van fijnstof niet het niveau van 20 microgram per kubieke meter overschrijden over een heel jaar. Per jaar mag het daggemiddelde aan fijnstofcconcentratie de 50 microgram per kubieke meter slechts 35 dagen overschrijden. Uit gegevens van de RIVM blijkt dat op de meetlocatie in Leiden dit jaar al 36 dagen de fijnstofnorm van 50 µg/m³ is overschreden.

“Studies wijzen uit dat er geen veilige ondergrens is bij blootstelling aan fijnstof: hoe klein de blootstelling ook is, er is een meetbaar schadelijk effect op de gezondheid.”, vertelt fractievoorzitter Pieter Kos, “Bij mensen met luchtwegaandoeningen en hart- en vaatziekten verergert blootstelling aan fijnstof hun symptomen. Wat veel mensen niet weten is dat fijnstof zelfs bij gezonde mensen de oorzaak is van hoofdpijnklachten en slapeloosheid.”

De fractie van GroenLinks Leiden acht de onstane situatie onaanvaardbaar en gevaarlijk voor de Leidse bevolking. Daarom heeft zij vragen gesteld aan het College. GroenLinks wil weten waarom Leiden koploper is in Nederland als het gaat om uitstoot van fijnstof en of er maatregelen zijn getroffen om de Leidenaren te beschermen. GroenLinks Leiden roept het College op per direct de bewezen effectieve maatregelen in te zetten, zoals de uitbreiding van milieuzones en snelheidsverlagingen op (stedelijke) snelwegen.

 “Uitbreiding van milieuzones, snelheidsverlagingen, investeringen in OV en bevorderen van fietsen zijn bewezen methoden om fijnstof aan te pakken,”, aldus Pieter Kos, fractievoorzitter GroenLinks Leiden.

In de bijlage een artikel in het Leidsch Dagblad.