In december kon GroenLinks een motie over een oplossing niet steunen. Het nieuwe voorstel om de drainageproblemen bij HSA op te lossen, kan echter wel op de steun van GL rekenen. Onder de voorwaarde dat een deel van het geld uit het groenonderhoud wordt betaald en niet uit het subsidieplan. Lees de toelichting van Monique Lamers.

Donderdag 5 maart kwamen in de raad de honk- en softbalvelden ter sprake. Deze zijn te nat, het drainagesysteem werkt niet meer dus er moet een nieuwe komen. Op deze website hebben we in december al verteld dat we het absoluut niet eens waren met de gang van zaken toen we een motie ter vergadering kregen aangereikt die het college opriep een oplossing te zoeken. Een oplossing die meer dan 100.000  euro zou kunnen kosten.

Wij begrijpen heel goed de nood en wij zijn erg voor een stimulans voor de sport. Maar wij zijn ook voor een goede besluitvorming in de raad, zeker als het om dergelijke bedragen gaat. Er wordt immers van ons verwacht  dat wij weloverwogen besluiten nemen en belangen tegen elkaar afwegen. Daar was toen geen sprake van en daarom hebben we die motie indertijd niet gesteund.

Nu lag dan een voorstel van het college op de tafel, waarin werd voorgesteld 160.000 euro uit te geven aan de drainage. Het geld zou worden gehaald uit de post onvoorzien, een hogere huur voor de club en uit het subsidieplan. Vooral dat laatste stuitte ons erg tegen de borst: via  het subsidieplan worden activiteiten gesubsidieerd op het gebied van cultuur, vrijwilligers, ouderen, jongeren, zorg, gehandicapten, sport enzovoorts.  Kortom: het cement van onze samenleving wordt ermee verstevigd.

Ongeacht wat er verder met het waterafvoervoorstel moest gebeuren, wilden we voorkomen dat er minder geld voor genoemde activiteiten zou zijn als het zou worden aangenomen.  We hebben daarom een amendement ingediend om die 25.000 euro te halen uit het groenonderhoud. Honk- en softbal wordt immers gespeeld op grasvelden,dus subsidiëring uit deze pot is dan logischer.. De wethouder kondigde al aan dit amendement over te nemen dus dat was een goede zaak. Verder besloten we vragen te stellen aan de wethouder en het antwoord daarop af te wachten, voordat we onze stem zouden bepalen.

Vlak voor de raadsvergadering hebben we even  overlegd als  fractie. Wat te doen? We bleven het niet eens zijn met de gang van zaken rond de besluitvorming en we vroegen ons af in hoeverre het probleem niet kon worden voorzien. Maar we zouden het ook vervelend vinden als de club de competitie niet op eigen velden zou kunnen spelen. Daarbij was in ieder geval al bepaald  dat het subsidieplan niet gebruikt zou worden voor dit probleem. Na beraad hebben we besloten verdeeld te stemmen: twee stemmen voor, omdat we wel voor een oplossing zijn voor de club, en één tegen om  ons ongenoegen over de gang van zaken tot uiting te brengen.

Het voorstel van het college werd aangenomen, tot grote vreugde van de publieke tribune. Wij wensen de Honk- en Softbalclub veel plezier en succes op de velden.

 

Monique Lamers.