De Hoogmadese student Marco Elstgeest kwam in februari 2009 met concrete plannen om de files rond het Lammenschansplein op te lossen. Binnen een jaar uit te voeren. De provincie Zuid-Holland zou daar zo snel mogelijk mee beginnen. Hoe zou het daar nu mee staan? Lees even verder om uw geheugen op te frissen.
Welke Voorschotenaar kent hem niet: die vermaledijde Lammebrug bij Leiden, de verbindende, maar zo dikwijls ernstig vertragende, schakel tussen het Lammenschansplein en de Europaweg. Dagelijks komen vele automobilisten die vanuit Voorschoten de A 4 op willen vast te staan in de file die door deze flessenhals wordt veroorzaakt en in de ochtendspits soms tot ver voorbij de Churchilllaan reikt.
De files rond het Lammenschansplein worden dikwijls aangevoerd als argument voor de aanleg van de Rijnlandroute. Vandaar dat wij als verklaard tegenstanders van deze weg rechtop gingen zitten toen er in het Leidsch Dagblad een artikel verscheen, waarin een oplossing voor dit fileleed werd aangekondigd. Het gaat om een plan dat is bedacht door de Hoogmadese student civiele techniek Marco Elstgeest en dat hij heeft uitgewerkt in het kader van zijn stage bij ingenieursbureau Breijn.
Op de locatie van Breijn te Leiderdorp verzamelde zich op 3 februari een select gezelschap van ingenieurs, verkeerskundigen en ambtenaren van gemeente Leiden en provincie Zuid-Holland om kennis te nemen van Marco’s Ei van Columbus. De provinciale en gemeentelijke politiek waren ook vertegenwoordigd in de persoon van Alfred Blokhuizen en ondergetekende, respectievelijk lid van Provinciale Staten en lid van de steunfractie in Voorschoten voor de enige partij die echt geïnteresseerd lijkt te zijn in duurzame oplossingen voor verkeersproblemen, juist ja, GroenLinks.
Een half jaar lang heeft Marco zich continu bezig gehouden met de vraag hoe de vastlopende verkeersstromen in beweging zouden kunnen worden gebracht, nadat ambtenaren uit eerder onderzoek hadden geconcludeerd dat hier niets te bereiken viel. Uitgangspunt was de huidige situatie, waarin voor het verkeer dat de stad (zowel Leiden als Voorschoten) uit wil slechts één rijbaan beschikbaar is, terwijl het inkomende verkeer op de Lammebrug gebruik kan maken van twee rijstroken. Door te werken met een bewegend model voor de afwikkeling van het verkeer rond het Lammenschansplein kon Marco al snel aantonen dat de huidige configuratie van het plein totaal ongeschikt is voor het verkeersaanbod anno 2009.
Na diverse oplossingsrichtingen te hebben onderzocht kwam Marco tot de ontdekking dat enkele betrekkelijk simpele ingrepen in de bestaande infrastructuur kunnen leiden tot een sterke verbetering van de doorstroming van het verkeer en daarmee tot een aanzienlijke verbetering van de bereikbaarheid, veiligheid en leefbaarheid van zowel Leiden als Voorschoten. In het kort komt de oplossing erop neer dat voor het verkeer dat vanaf de Lammenschansweg en de Voorschoterweg de stad uit wil twee rijbanen beschikbaar komen, zowel op het plein als op de brug, terwijl een aanbodafhankelijke programmering van de verkeerslichten en andere indeling van de rijstroken tussen de brug en het plein ervoor zorgen dat het inkomende verkeer dat naar Leiden wil afslaan of door wil steken richting Voorschoten goed blijft doorstromen. Daarbij zou het verschil tussen ochtendspits en avondspits nauwelijks een rol spelen.
De aanpassingen die Marco voorstelt zijn binnen een jaar te realiseren en zullen naar verwachting niet meer kosten dan ca. 250.000 Euro. Inmiddels heeft de gemeente Leiden een contraexpertise laten uitvoeren door het verkeerskundig bureau DTV Consultants, die de uitkomsten van het onderzoek grotendeels heeft bevestigd. Op grond hiervan is gemeente Leiden nu druk bezig het benodigde kwart miljoen bij de provincie los te peuteren.
Een pikant detail van dit Ei van Columbus is dat op het N206 traject (Churchilllaan) voor de automobilist een tijdwinst wordt verwacht ten opzichte van de huidige situatie van 4 minuten de stad uit en 1-2 minuten de stad in. Weet u nog wat volgens de MKBA (Maatschappelijke Kosten en Baten Analyse) voor de Rijnlandroute de verwachte tijdwinst was over het gehele zogenaamde voorkeurstracé? Juist ja: 1 minuut! Over de kosten van dat tracé zullen we het verder maar niet hebben.
Zoals eerder gezegd, GroenLinks Voorschoten sluit zijn ogen niet voor de verkeersproblemen in de Leidse regio met al hun kwalijke gevolgen voor de leefbaarheid van de omgeving. Maar laten we ons toch vooral niet laten wijsmaken dat voor de oplossing daarvan een kapitaalverslindende en natuurvernietigende nieuwe weg moet worden aangelegd. Hulde aan Marco Elstgeest voor zijn creatieve plan en laten we hopen dat het gemeentebestuur van Leiden met de omarming ervan laat zien dat het gevoelig is voor realistische, betaalbare en duurzame alternatieven voor het voorkeurstracé van de Rijnlandroute!
Fer von der Assen
7 februari 2009
Kijk voor meer informatie op www.lammenschansplein.nl