Natuurlijk hoeven er geen rampen te gebeuren. Maar als ze gebeuren, kun je maar het beste voorbereid zijn. In het Regionaal Risicoprofiel staan epidemieën, paniek in menigten en ongelukken in tunnels genoemd. Het hoeft allemaal niet te gebeuren maar mocht dat toch zo zijn, moeten we weten wie wat wanneer doet. Daarom is het goed dat onze veiligheidsregio zo’n profiel opstelt.

In dat profiel horen ook kernrampen thuis, vindt GroenLinks. Er hoeft niks te gebeuren, maar als  er iets gebeurt met een nucleair transport, een kerncentrale, een aanslag op bijvoorbeeld het Binnenhof of met de te oude  kernraketten op Volkel, dan is het goed dat er direct hulp geboden kan worden. Voor kernincidenten gebeurt de coördinatie op landelijk niveau, maar totdat die op gang komt, kan de burgemeester ingrijpen. Ook voor informatie aan de burgers is het college de eerst aangewezene. Zo staat het ook geformuleerd in de Leidraad Kernongevallenbestrijding van de landelijke overheid.

Daarom hebben wij een amendement ingediend: niet alleen staan we achter het Regionaal Risicoprofiel, we willen ook dat deze zienswijze wordt aangevuld met de voorbereiding op kernincidenten. Juist vanwege de effecten hiervan op heel grote afstanden zouden we er in Voorschoten ook wat van kunnen  merken: de voedselketen kan dan  zijn aangetast, mensen zijn ongerust  of  evacues moeten worden opgevangen.

De burgemeester was het met ons eens. Ook de gemeenteraad stemde hiermee unaniem in. Wij zijn blij met de steun voor ons amendement.

Nederland blijkt achter te lopen met de kennis over en de voorbereidingen op problemen met een kerncentrale. Liesbeth van Tongeren van landelijk GroenLinks pleit voor een onafhankelijk onderzoek  http://groenlinks.nl/node/65906