Op donderdag 11 oktober werd in de gemeenteraad van Voorschoten het Milieubeleidsplan 2012 - 2016 besproken. Dit had het college van ONS en VVD ter inzage gelegd voor de burgers, opdat deze er op zouden kunnen reageren. Wij hadden destijds al gestemd tegen ter inzage legging omdat we het gek vonden dat het raadsbesluit uit 2009 dat Voorschoten CO2-neutraal zal zijn in 2050 niet in het plan werd vermeld. Dat vonden wij niet eerlijk naar de burgers toe: een raadsbesluit dient te worden uitgevoerd, desnoods herroepen door de gemeenteraad, maar niet genegeerd. Waarvoor neemt een gemeenteraad anders besluiten?
Daarbij misten we concrete doelen. Er wordt nu wel gesproken over vermindering van CO2-uitstoot en dat Voorschoten in 2030 een bepaald percentage daarvan minder moet produceren, maar er staan geen concrete tussenstappen vermeld. Tot die datum kunnen we als gemeenteraad dus niet beoordelen of het beleid de goede kant op gaat.
En hoe ver precies wil men op een bepaald moment zijn met bijvoorbeeld de isolatie van woningen of het leggen van zonnepanelen? Als wij dat weten kunnen we ook zien of dit doel wel of niet is gehaald.
Donderdag zou over het Milieubeleidsplan worden besloten in de raad. Er bleek niets in te zijn gewijzigd, ook niet naar aanleiding van de inspraak. Op zich zijn we natuurlijk blij met duurzame initiatieven en we steunen deze graag.
Omdat we het wel heel wat vinden om als GroenLinks tegen het Milieubeleidsplan te stemmen, hebben we geprobeerd via amendementen alsnog concrete doelen erin te krijgen, om het dus mogelijk te maken het beleid te beoordelen. Wij wilden concrete tussendoelen voor het verminderen van de CO2-uitstoot en stappen tegen de verharding van het oppervlak en ook vroegen we om een concreet duurzaamheidsloket. We begrepen van de wethouder dat aan het verminderen van de verharding hard wordt gewerkt, dus dat amendement trokken we in. Maar de andere twee bleven staan. Deze amendementen werden niet gesteund door de gemeenteraad. Daarom hebben we besloten om tegen het Milieubeleidsplan te stemmen. Met pijn in het hart. Maar waarom zouden we stemmen voor beleid dat geen concrete ijkpunten kent, waarbij het dus altijd goed is wat het college van ONS en VVD doet, ook al is het nog zo minimaal? Alleen de PvdA stemde ook tegen. De andere partijen zijn kennelijk vergeten waarom we ooit zo ferm voor een CO2-neutraal Voorschoten hebben gestemd.
Ook het belang van raadsbesluiten is hierdoor in het geding: blijkbaar kunnen ze ook zo weer worden genegeerd. Bepaald geen toonbeeld van betrouwbare en consistente politiek. Ondanks deze teleurstelling blijft GroenLinks zich inzetten voor een duurzaam Voorschoten. Uiteraard.