Grootouders voor het Klimaat

Op dinsdag 6 september is de fietstocht van Den Haag naar Groningen begonnen van Grootouders Voor Het Klimaat. Met deze actie wordt aandacht gevraagd voor klimaatverandering en wordt om beleid gevraagd dat voor de volgende generaties een leefbare wereld behoudt. Fer von der Assen en Joop Bos zijn de eerste dag een eind meegereden. Hierbij een impressie van deze dag.

Op het Binnenhof tegenover de Ridderzaal sprak Maurits Groen de groep toe met een korte boodschap over de grote urgentie om daadkrachtig aan de slag te gaan met alle mogelijke duurzame verbeteringen. Maurits Groen is de nummer 1 in de Duurzame 100 van Trouw. Hierdoor was vandaag op Duurzame Dinsdag aan hem de eer de Duurzame Troonrede uit te spreken, de toespraak is te zien op de facebook pagina van Duurzame Dinsdag. Hier kun je ook de winnaars zien van de meeste innovatieve ideeën.

Wij als fietsers hadden daar even geen oog en oor voor want er moest gefietst worden en natuurlijk veilig dus geen smartphones in de hand. Na wat opstartproblemen ging het vlot langs Leidschendam en Voorschoten naar Leiden. Na wat onnodig geslinger door de stad kwamen we aan bij de Nieuwe Energie waar we door Energiek Leiden ontvangen werden met koffie en cake. We lage inmiddels wel al aardig achter op het schema zodat er maar weinig tijd was voor de presentaties maar duidelijk kwam over dat in Leiden een groot aantal goede acties op het gebied van duurzaamheid lopen.

De tocht ging verder het Groene Hart in langs Hoogmade en via veerpont over het Paddegat (er gaan heel wat makke fietsers op een pontje) naar Woubrugge. Kort daarna werd aan de Woudsedijk restaurant De Dyck bereikt. Met een lekkere kop thee of koffie en een appelgebak taartje Ondertussen vertelde eigenaar Reinier Kempenaar over hoe hij het boerenbedrijf heeft omgezet naar een gecombineerd bedrijf van akkerbouw en een restaurant met veel producten uit eigen moestuin of van andere lokale akkerbouwers. Helaas was er geen tijd meer om een rondwandeling in de moestuin te maken, we lagen namelijk inmiddels al een uur achter op het schema.

Het was ook tijd om afscheid van de groep te nemen en succes te wensen, naar Voorschoten terug was inmiddels al weer een heel eind. Een goed initiatief en bijzonder om mee te maken.