Landelijk GroenLinks stelt kamervragen over de eventuele aanleg van de RijnlandRoute. Provinciale Statenlid Blokhuizen vraagt het College van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland om uitleg. En GroenLinks Voorschoten en Wassenaar zijn en blijven tegen aanleg van deze weg. Kees Vendrik (Tweede Kamerlid voor GroenLinks) steekt zijn kritiek niet onder stoelen of banken.


 "Een nieuwe snelweg is het slechtst denkbare antwoord op de klimaatcrisis waarmee we te kampen hebben."

Rond "Een nieuwe snelweg is het slechtst denkbare antwoord op de klimaatcrisis waarmee we te kampen hebben."om de berichtgeving in het Leidsch Dagblad, dat het Rijk studeert op een reeds afgekeurde variant van de Rijnlandroute, het buitenom tracé, is door  GroenLinks in de Tweede Kamer, bij Provinciale Staten en in de gemeente Wassenaar kritisch gereageerd.

Schriftelijke vragen zijn ingediend door de GroenLinks fractie in de Tweede Kamer, door de GroenLinks  vertegenwoordiging binnen de Provinciale Staten van Zuid Holland en GroenLinks  in Wassenaar. Eerder al had op initiatief van GroenLinks Voorschoten de gemeenteraad zich unaniem uitgesproken tegen een passage in de regionale structuur visie van Holland Rijnland, waarin de Rijnlandroute als een fundamenteel onderdeel van de regionale infrastructuur werd neergezet.

 “Minister Eurlings moet helderheid scheppen over de RijnlandRoute”, betoogt Kees Vendrik, Tweede Kamerlid van GroenLinks. “Ik heb de minister gevraagd waarom hij onderzoek doet naar het buitenom tracé van de Rijnlandroute, dwars door de Ommedijkse polder. Bovendien wil ik boven water krijgen wat hij met de uitkomsten van zijn studie gaat doen.”

 “Officieel weet nog niemand iets”, antwoordt Kees Vendrik. “Ik wil weten of de minister op dit moment studeert op het buitenom tracé en met welke bedoelingen hij dat doet. Dat is toch wel het minste dat de burgers mogen weten. Afgezien van de schade die een nieuwe snelweg aan het landschap toebrengt, is GroenLinks tegenstander van de RijnlandRoute.”

Welke oplossing kiest u wel? Kees Vendrik: “Een nieuwe snelweg is het slechtst denkbare antwoord op de klimaatcrisis waarmee we te kampen hebben. Laten we liever met voorrang de Rijn Gouwelijn doortrekken om het gebied te ontsluiten. Het buitenom tracé viel indertijd niet voor niets als eerste af.” “Het weinige groen dat we in dit deel van de Randstad hebben”, vervolgt Kees Vendrik, “moeten we niet te grabbel gooien, al helemaal niet nu besloten is dat er op Valkenburg gebouwd wordt.”

Vragen van de fractie van GroenLinks aan de Commissie van Verkeer en Waterstaat

1. Is het juist dat het ministerie van Verkeer en Waterstaat op dit moment onderzoek doet naar de zogenaamde 'buitenomvariant', dwars door het poldergebied van Wassenaar en Katwijk? Zo ja, welk doel dient deze studie, in welk procedureel kader vindt deze studie plaats en wanneer worden de resultaten verwacht?

2. Hoe verhoudt onderzoek naar de 'buitenomvariant' zich met het Rijksbeleid ten aanzien van de Nationale Ecologische Hoofdstructuuur en de aanwezigheid van een Rijksbufferzone op het buitenomtracé?

3. Hoe verhoudt onderzoek naar de 'buitenomvariant' zich met de varianten uit het MER-onderzoek dat de provincie Zuid Holland uitvoert?

4. Zijn nut en noodzaak van de Rijnlandroute voor de minister voldoende onderzocht en onderbouwd? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

5. Wat is uw oordeel over de kritiek van wethouder Van Dunné van Voorschoten in het Leidsch Dagblad van 14 maart, dat de stuurgroep die de Rijnlandroute begeleidt nauwelijks meer als zodanig functioneert? Vindt u het acceptabel dat een gemeente zich kennelijk onder zware druk gezet wordt in een dergelijk ingrijpend besluitvormingstraject?

6. Kunt u aangeven of het bericht klopt, dat het verkeer op de N206 niet groeit, zoals jarenlang werd verondersteld, maar juist afneemt? (Leidsch Dagblad) Zo ja, welke consequenties verbindt u aan dat bericht wat betreft nut en noodzaak van de Rijnlandroute?