Een ruime meerderheid van de gemeenteraad van Leiderdorp stemt niet in met een aanvullende bijdrage voor de aanleg van de RijnlandRoute. GroenLinks Leiderdorp is blij dat ook de Leiderdorpse VVD, D66 en BBL geen extra bijdrage van 1,1 miljoen euro beschikbaar willen stellen als input voor de onderhandelingen tussen regio, provincie en het rijk over de financiering van de RijnlandRoute.
Holland Rijnland, het samenwerkingsverband van de gemeenten in de regio, heeft reeds eerder een bijdrage van 37,5 miljoen euro gereserveerd voor de realisatie van deze Oost-West verbinding tussen A4 en A44. De tracékeuze voor de weg is al jarenlang omstreden, ook nut en noodzaak van het plan zijn nog steeds niet onbetwist.
De verschillende varianten van deze forse ingreep doorklieven in het ergste geval 7 polders en tasten de ecologische hoofdstructuur aan. De Rijnlandroute dreigt Voorschoten te doorsnijden en gaat mogelijk pal langs de Leidse Stevenshof. De kosten van het project zijn enorm. Voorstanders gaan uit van 655 tot 738 miljoen euro, afhankelijk van het tracé. De gevraagde extra bijdrage (totaal nog een keer 37,5 miljoen euro) moet ervoor zorgen dat de verkeersminister de toegezegde bijdrage van het rijk niet intrekt vóór er een definitieve tracékeuze gemaakt is. De demissionaire verkeersminister had de provincie en Holland Rijnland voor het blok gezet: als er per 1 december geen projectplan met draagvlak ligt, dan kan de regio geen enkele bijdrage van het Rijk verwachten.
GroenLinks Leiderdorp staat voor alle afspraken die tot nu toe in Holland Rijnland verband zijn gemaakt. We kunnen echter niet instemmen met het nieuwe financieringsplan. Ook andere Holland Rijnland gemeenten hebben moeite met dit plan en hebben aanvullende voorwaarden bij een eventuele toestemming geformuleerd (zoals Katwijk, Voorschoten, Kaag en Braassem).
De belangrijkste argumenten voor GroenLinks om dit nieuwe verzoek af te wijzen zijn:
Het voorstel van Holland Rijnland gaat ten koste van beter openbaar vervoer (78 miljoen euro worden overgeheveld van de RijnGouweLijn naar het asfaltplan). Ook GroenLinks Landelijk is voorstander van de RGL, maar niet van de Rijnlandroute.
- Holland Rijnland heeft weinig invloed op de tracékeuze, er is geen enkele garantie dat de meest milieuvriendelijke variant het wint van de minst dure variant.
- Leiderdorp draagt met het W4 project in ruime mate bij aan de verbreding van de A4 en betaalt zodoende al miljoenen aan het oplossen van een nationaal en regionaal verkeersprobleem.
- Met de aanleg van de Rijnlandroute zou de Ringweg Oost een stuk dichter bij komen. En de gemeente Leiden gaat nog steeds voor én de Rijnlandroute én de RWO door Leiderdorp.
- Het rijk wil woningbouw op vliegveld Valkenburg realiseren maar neemt zelf onvoldoende verantwoordelijkheid voor de ontsluiting van het gebied. Het bedrag van 1,1 miljoen euro zou Leiderdorp uit de Nuon-reserve moeten halen. Maar deze reserve is bedoeld om voor specifiek Leiderdorpse doelen financiële armslag te houden en niet voor de bouw van wegen die onder verantwoordelijkheid van de provincie en het rijk vallen.
- Met de 1,1 miljoen euro kan de gemeente het zwembad een paar jaar onderhouden of het waterplan uitvoeren, een jongerencentrum bouwen, een sprinklerinstallatie voor de Sterrentuin betalen en een paar honderd nieuwe bomen planten waar de komende zieke bomen gekapt moeten worden.
- Als je nu 1,1 miljoen Euro reserveert voor de Rijnlandroute heb je als raad nauwelijks meer beslisruimte wanneer je moet bepalen welke taken de gemeente in de toekomst nog kan en wil uitvoeren en welke niet (via de z.g. kerntakendiscussie, die in maart 2011 zal worden gehouden).
- Instemmen met het voorstel onder aanvullende voorwaarden is symboolpolitiek. Holland Rijnland heeft noch de tijd noch de manoeuvreerruimte om serieuze toezeggingen te doen en gestand te houden. Het is ook niet wenselijk dat de toestemming van leden gekoppeld wordt aan toezeggingen op een ander vlak.
Frauke Joester, GroenLinksraadslid Leiderdorp