Op maandag 14 mei is bekend gemaakt dat 81 gemeentefracties van het CDA een brief hebben geschreven aan alle Kamerleden van hun partij. Hierin zeggen zij dat zij de wortelingswet, een initiatief van PvdA en ChristenUnie, steunen. Asielkinderen die meer dan 8 jaar in ons land leven, en dus geworteld zijn in onze samenleving, zullen een verblijfsvergunning krijgen als deze wet wordt aangenomen. Dat is goed nieuws.Tijdens de vergadering van de Voorschotense gemeenteraad op donderdag 10 mei jongstleden diende GroenLinks een motie in voor het kinderpardon. Zo’n motie ondersteunt de genoemde wortelingswet.
In vele gemeenteraden in het hele land zijn kinderpardonmoties ingediend door fracties van GroenLinks, PvdA, D66, CDA en andere partijen. Begin april stond de teller al op 167 (van de 415) gemeenteraden, die het kinderpardon steunen.
In de commissie was de motie al voor besproken. Daar was gebleken dat geen van de andere fracties hierin mee zou gaan. Toch hebben we besloten deze motie in te dienen: omdat wij vinden dat de motie een kwestie van fatsoen is en omdat wij hoopten de raadsleden alsnog over de streep te krijgen. Het argument dat een landelijke kwestie niet op een raadsagenda hoort, gaat wat ons betreft niet op. Gemeenten hebben immers te maken met de uitvoering van het landelijk beleid. Ook al is het nu niet aan de orde, we kunnen er wel mee te maken krijgen in de toekomst. Dan kunnen we maar beter voorbereid zijn. We pleiten er ook niet voor om op de stoelen van de Tweede Kamer te gaan zitten, maar we laten met deze motie zien dat wij humaan asielbeleid steunen, dat daar draagvlak voor is.
We hebben daarom de collega’s in de raad gevraagd over hun bezwaren tegen dit soort ‘postzegelmoties’ heen te stappen en deze motie te steunen om humanitaire redenen.
Vervolgens werd er gestemd over deze motie. De vrij unieke situatie deed zich voor dat geen enkele andere fractie de motie steunde: ONS, VVD, CDA en PvdA stemden ertegen.
Wij vinden dit erg jammer.
We troosten ons met de gedachte dat in andere gemeenten de fracties van de partijen die in Voorschoten tegen hebben gestemd, vaak wel reden zagen dergelijke moties te steunen. Er is al sprake van een breed draagvlak in gemeenteraden in Nederland.
Het zou alleen zo bemoedigend zijn geweest als Voorschoten ook aan die kant was gaan staan.