Eindeloze discussies zijn er de afgelopen weken over gevoerd. In de krant, op televisie, op straat, in de winkel, bij de kapper en op het werk. Wat betekent de uitslag van de Europese verkiezingen voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010? Leo Maat komt tot een simpele conclusie: niets...

Wat betekent de uitslag van de Europese verkiezingen 2009 voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar? Het antwoord is simpel: niets. En wel om vier redenen.

In de eerste plaats ging het bij de verkiezingen voor het Europees Parlement nu eens vooral om Europa zelf. Meer of minder Europa? Wel of geen uitbreiding van de Europese Unie? Kan Europa iets doen aan de economische crisis? De partijen met de duidelijkste antwoorden kregen veel vertrouwen van de kiezers: PVV (eigen volk eerst), D66 (Europa ja), GroenLinks (Green deal) en ChristenUnie (geen superstaat) wonnen.

In de tweede plaats was de opkomst weer bijzonder laag. Een ruime meerderheid van de kiezers bleef thuis. Bij raadsverkiezingen ligt de opkomst doorgaans veel hoger. Dit heeft ook gevolgen voor de uitslag, al is het moeilijk te zeggen welke gevolgen.

Ten derde is het aantal deelnemende partijen bij gemeenteraadsverkiezingen veel lager. Deelname aan de raadsverkiezingen van de PVV, de SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie-SGP, laat staan allerhande kleine splinterpartijen, is in Voorschoten allerminst zeker. De uitslag van de Europese verkiezingen is ook daardoor niet vergelijkbaar met raadsverkiezingen.

Ten vierde zijn verkiezingen een momentopname. Tussen de Europese en de raadsverkiezingen zit een periode van negen maanden. De zwevende kiezer kan in zo’n periode grote afstanden afleggen. Een nieuwe ster in het politieke theater kan zomaar voor een omslag zorgen. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Is er dan helemaal niets af te leiden uit de verkiezingsuitslag? Toch wel. De uitslag weerspiegelt in zekere mate de opiniepeilingen, die permanent worden gehouden. Ook hierin staan de grote partijen CDA, PvdA, VVD en SP al geruime tijd op verlies. En PVV en D66 op forse winst.

Als je ook rekening houdt met de historische verhoudingen in Voorschoten en het feit dat er zelden grote verschuivingen optreden bij raadsverkiezingen, dan mag je ervan uitgaan dat het huidige college ook in de volgende periode een meerderheid moet kunnen krijgen. En dat is een geruststellende gedachte.

Leo Maat

Noot van de redactie: Leo Maat is vanaf december 2008 wethouder in Leiderdorp voor GroenLinks. Daarvoor was hij fractievoorziter GroenLinks Voorschoten.