Is het college van ONS en VVD de afspraken nagekomen? Is er zorgvuldig omgegaan met het gemeenschapsgeld? Is er teveel of juist te weinig geld uitgegeven? Kunnen wij als raad voldoende inzicht krijgen in wat het college van ONS en VVD heeft gedaan in 2013? Deze vragen gaan over de jaarrekening en het jaarverslag van 2013 van de gemeente Voorschoten. Daarin staat het beleid van de gemeente Voorschoten beschreven in dat jaar.

Er is veel gebeurd in 2013, zeker, maar was dat zo als afgesproken? Er is veel tot stand gebracht, de voorbereidingen op de veranderingen in de zorg en werk en inkomen lopen nu en we hebben nog een voldoende concernreserve.

Maar is alles gegaan zoals was afgesproken in de gemeenteraad?

We doken in het dossier duurzaamheid. Er zijn hier veel mooie woorden gesproken. Wat is uitgevoerd? Wel wat, er zijn bijvoorbeeld zonnepanelen op het gemeentehuis geplaatst.

Maar is dat genoeg, volgens afspraak?

In de jaarrekening staat dat de duurzaamheidstaken enigszins in de knel zijn gekomen door de noodzaak bestemmingsplannen te actualiseren en met de ambtelijke fusie.

We lezen  dat het college zou  werken aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. Maar bij de realisatie, de tekst over wat daadwerkelijk is bereikt,  lezen we hierover niets.

Dus hebben we er maar naar gevraagd: hoeveel is de CO2-uitstoot in 2013 teruggedrongen? Het antwoord was dat dat niet kon worden bepaald omdat er geen monitor is. Dat is gek: het college wist indertijd over 2012 te vertellen dat er geen sprake was geweest van vermindering van de CO2-uitstoot. Dan was er dus dat jaar nog wel een monitor. Heeft deze inmiddels de geest gegeven? En als er geen monitor is, waarom spreekt het college deze ambitie dan af in het milieuprogramma? We gaan dan immers iets doen, maar we kunnen nooit checken of dit al is gebeurd of hoever we zijn. De volgende vraag kwam bij ons op:  hoe serieus neemt/nam het college eigenlijk het eigen beleid en de afspraken met de gemeenteraad op het gebied van duurzaamheid?

En dan natuurlijk de reserve duurzaamheid. Wegens het gebrek aan plannen bij het college, zegt men, is in het kader van een bezuinigingsoperatie  hier al € 400.000 euro op bezuinigd. Terwijl toch echt de afspraak was dat het college een plan zou maken voor de besteding van dit geld,  waarmee Voorschoten extra inzet op dit dossier zou plegen.      

We hebben gevraagd naar waar deze reserve nu voor bestemd is. Het antwoord van het college verwees ons naar een informatiebrief van 13 september 2013 waarin zou staan dat de prioriteit zou liggen bij sportgebouwen, het zwembad en scholen, die al een forse bijdrage uit de reserve hebben gekregen. Eerder heeft een wethouder aangegeven dat er daarnaast ruimte is voor burgerinitiatieven. Is die er nog wel? We worden tureluurs. Is hier apart krediet voor gereserveerd en is dit krediet overgeheveld naar 2014? Zo dat we dit nog in de jaarrekening kunnen herkennen?

Wij worden hier wat treurig van. Ook bij duurzaamheid zou helder moeten worden afgesproken wat men gaat doen, hoe men dat gaat doen en ook zou goed te zien moeten zijn welke afspraak wel en welke niet is nagekomen, gewoon, net als op ieder ander dossier. Logisch toch?

Het is treurig hoe het college van ONS en VVD de duurzaamheidsopgave heeft opgepakt. We hebben nu onze hoop gevestigd op de nieuwe coalitie van ONS, VVD en CDA, al geeft het collegeprogramma daartoe geen aanleiding.

GroenLinks blijft zich onverminderd inzetten voor de toekomst.