Duurzaamheid moet bij de gemeente in de genen zitten, wordt in de gemeenteraad regelmatig gezegd. Burgers worden opgeroepen duurzaam te zijn. Nu deed zich in de Raadsvergadering van 8 maart een kans voor om te laten zien dat duurzaamheid inderdaad in de genen van de gemeenteraad zit.

Voorschoten is op zoek naar een samenwerkingsverband voor de afvalverwerking, voor als het contract met de Gevulei afloopt. Wij hebben ons er voor ingezet om duurzaamheid zwaarder te laten wegen en afvalscheiding als aparte wegingsfactor te laten benoemen. Op het gebied van afvalscheiding heeft Voorschoten nog een sprong te maken.

De regels van de overheid zijn streng, maar toch  verschillen verwerkingsbedrijven van elkaar als het gaat om de ambitie duurzaamheid. Duurzaamheid gaat bijvoorbeeld om het omgaan met vuilstortplaatsen, maximaal hergebruik van afval  en de brandstof voor de vuilniswagens.

Uiteindelijk lag er een voorstel van het college waarmee we konden instemmen en we hebben wethouder Adema hiervoor bedankt. Ja, duurzaamheid mag voor ons veel zwaarder wegen dan in het voorstel stond  maar dit leek ons het maximaal haalbare.

Maar toen dienden PvdA, VVD en CDA een amendement in om de prijs doorslaggevend te laten zijn. Wij hebben hiertegen geprotesteerd, samen met ONS.

Dit was immers een uitgelezen kans om te laten zien dat duurzaamheid inderdaad  in de genen van de gemeente Voorschoten zit. Daarbij zou dat een teken zijn van consequent beleid: ‘Duurzaamheid is gewoon de lijn die we volgen. Daar kunnen burgers op rekenen.’

Dit amendement geeft natuurlijk een heel verkeerd signaal af aan burgers: de gemeente roept ze op duurzaam te zijn en stelt zelf korte termijn geldwinst  voorop.

 Het motief dat CDA, VVD en PvdA naar voren brachten was dat ze graag de afvalstoffenheffing omlaag brengen   Wij doen dat ook, maar wij denken dat

dit kan het beste kan worden bereikt door vermindering van de afvalstroom en het verhogen van de afvalscheiding.

Wij zien uit naar initiatieven hiervoor. We denken dan bijvoorbeeld aan  vermindering van het aantal plastic zakjes en mogelijkheden voor de burger om tegen betaling zelf hun afval in te leveren, zoals nu in Pijnacker-Nootdorp  gebeurt.

ONS en GroenLinks stemden tegen het voorstel om de prijs de doorslag te laten geven.

Maar omdat CDA, VVD en PvdA de meerderheid hadden is het voorstel aangenomen.

Nu we het allemaal eens zijn over de wenselijkheid van het  verminderen van de afvalstoffenheffing kan de creativiteit losbarsten.

We nemen tenminste aan dat de genoemde drie fracties hun eigen woorden serieus nemen.