Op donderdag 31 oktober heeft de raadscommissie Burger & Bestuur gesproken over het voorstel van het college van ONS en VVD om bij wijze van proef ANPR-camera’s te plaatsen bij de toegangswegen van Voorschoten. Deze camera’s herkennen en registreren de kentekens van de auto’s die er passeren. Voor 6 camera’s zou Voorschoten €120.000,- moeten betalen. GroenLinks is tegen dit voorstel.
Wij vinden het, net als de andere raadsfracties, erg vervelend dat er bij mensen wordt ingebroken. Dit laat altijd een diepe indruk achter. De politie werkt er hard aan om daders op te sporen en om mensen voor te lichten over hoe ze inbraak kunnen voorkomen. Met het opstellen van daderprofielen zouden al goede resultaten zijn geboekt.
Het college van ONS en VVD is van mening dat met het plaatsen van de camera’s inbraken kunnen worden voorkomen en de daders opgespoord. Maar dat is nergens aangetoond: Voorschoten zou immers koploper zijn. Er zijn geen onderzoekresultaten bekend over de effecten van het plaatsen van de camera’s op de opsporing van daders en het voorkomen van inbraken. Wel worden elders mensen met achterstallige boetes en niet-betaalde belastingen ermee opgespoord, maar dat gebeurt ook zonder camera’s. De gemeente heeft daarin geen taak, dat is een zaak van de belastingdienst.
We weten ook niet hoe na een jaar onderzocht gaat worden of de camera’s het gewenste effect hebben. Wanneer kan bijvoorbeeld worden geconcludeerd dat de proef is geslaagd? En wat gebeurt er met de camera’s als ze niet blijken te voldoen? Worden ze verkocht? Bij het grofvuil gezet?
Een dergelijke uitgave voor onduidelijke resultaten vinden wij onverantwoord als er tegelijkertijd heel zwaar wordt bezuinigd op voorzieningen als de bibliotheek en het zwembad.
Maar er is meer. Een gevolg van het plaatsen van deze camera’s zou kunnen zijn dat inbrekers de kentekenplaten van andere auto’s gaan stelen en gebruiken, of andere auto’s. Ook kunnen daders via sluiproutes en anderszins roekeloos gaan rijden om de camera’s te ontwijken. Dan wordt juist meer onveiligheid opgeroepen door de camera’s.
Bovendien is er het aspect van de privacy. Als gegevens kunnen worden bewaard over waar mensen op een bepaald moment zijn, kunnen ze worden gebruikt voor een ander doel dan eerst was afgesproken. Dan kan bijvoorbeeld worden geregistreerd dat mensen naar een demonstratie gaan. Als gemeenteraad kunnen we daar niets tegen doen.
Privacy is een groot goed, essentieel voor leven in vrijheid. We moeten daar voorzichtig mee omspringen. Het geeft ons dan ook een gevoel van onveiligheid als dit te lichtzinnig wordt ingeleverd.
Om deze redenen steunt GroenLinks het voorstel voor ANPR-camera’s niet.