Burgers komen naar ons toe. Ze zijn verontwaardigd over kaarten van het tracé van de RijnlandRoute door Voorschoten. Welke kaarten? We lezen in een gepubliceerde brief van bewonersorganisaties over varianten van dit tracé met mooie namen als ‘parklandschap in Voorschoten‘ en ‘verdiepte ligging + volkstuinen’. Huh? Wij weten als volksvertegenwoordigers nergens van. Wij zijn in de vreemde situatie terechtgekomen waarin wij als raadsleden minder weten dan inwoners van Voorschoten. De tracékaarten zijn inmiddels openbaar gemaakt dankzij GroenLinks-Statenlid Alfred Blokhuizen en kunnen worden bekeken op de website van de Stichting BehoudRijnland http://www.behoudrijnland.nl/tracekaarten/ Maar die varianten .. het enige dat we weten is dat de bewonersorganisaties deze onacceptabel vinden.

Binnenkort zal het besluit worden genomen over de eventuele RijnlandRoute. Uiteindelijk gaat  Provinciale Staten van Zuid-Holland hierover.  Maar de gemeenteraad van Voorschoten moet ook besluiten nemen.

Eén daarvan is wat het standpunt is dat we de gedeputeerde mevrouw de Bondt  willen meegeven over de RijnlandRoute en de RijnGouweLijn. Op 8 mei komt ze naar Leiden om de mening van de regio te horen over deze kwesties. Dan zal de gemeenteraad van Voorschoten ook een reactie geven. Donderdagavond 26 april hebben we in de commissie Burger en Bestuur gesproken over wat hiervan de inhoud zal zijn.

Een ander besluit is of we mee willen betalen aan de RijnlandRoute.   

Wij willen weten ...

Voor een goed oordeel hebben we voldoende informatie nodig. Die hebben we dus niet. Het blijkt dat vertegenwoordigers van de provincie met bewoners van Voorschoten en Wassenaar hebben  gesproken over de beide tracé’s Zoeken naar Balans en ChurchillAvenue.  Daar zijn de tracékaarten getoond en is gesproken over inpassingsvarianten. Hoe bestaat het dat wij als volksvertegenwoordigers deze informatie niet hebben ontvangen? Hoe kunnen wij de mening van onze burgers peilen als wij niet over de informatie beschikken die zij hebben? Hoe kunnen wij de wenselijkheid van de weg door Voorschoten beoordelen?

Deze vragen hebben wij gesteld in de commissie Burger en Bestuur. De wethouder de heer Blommers vertelde dat de provincie de maximale informatie ter beschikking stelt en dat hij niet van plan is iedere besproken variant aan de raadsleden te geven omdat deze snel weer veranderen. Maar het is duidelijk geworden dat de provincie niet de maximale informatie geeft. Wij hebben  gevraagd of het gemeentebestuur er is voor de provincie of voor de Voorschotenaren.  Wij vinden het ook gek dat het gemeentebestuur zelfs informatie die inmiddels openbaar is geworden, niet op de eigen website zet of in een nieuwsbrief naar haar burgers stuurt. We hebben dan ook  beloofd alle informatie waar wij over beschikken te sturen naar de collega-raadsleden, om zo iedere volksvertegenwoordiger in staat te stellen zich een gefundeerd oordeel te vormen over  het tracé dat we binnenkort voor ons hebben liggen.

… willen we ook betalen?

Een andere kwestie die we willen bespreken is of Voorschoten wel volledig mee moet blijven betalen aan  het Regionaal Investeringsfonds (RIF), waaruit de regio haar bijdrage aan de RijnlandRoute en voorheen de RijnGouwelijn betaalt. Voorschoten betaalt daaraan miljoenen euro’s.  De sneltram RijnGouwelijn komt er niet: dat project is al geschrapt. Erger nog: geld voor de RGL, openbaar vervoer, gaat nu naar de RijnlandRoute, asfalt. Er wordt een alternatief uitgewerkt maar is dat nog steeds het afgesproken  hoogwaardig openbaar vervoer?  Kan dat wel binnen het huidige budget?

De regio  koerst wel aan op aanleg van de RijnlandRoute. Er zijn hiervoor twee mogelijkheden: het tracé Zoeken naar Balans, de weg door Voorschoten en de polders,  en het tracé  ChurchillAvenue.

GroenLinks heeft in januari 2007 besloten niet te stemmen  voor  deelname aan het RIF.  Wij beschouwden dit als een stap dichter bij de aanleg van de weg door Voorschoten. CDA, VVD, PvdA en ONS/D66 gingen wel akkoord, maar onder voorwaarden. Deze zijn  onder andere dat de gemeenteraad moet beoordelen of nut en noodzaak van het nieuwe asfalt zijn  aangetoond en dat de weg, als deze door Voorschoten zou worden aangelegd, volledig moet worden ondertunneld. Als aan die voorwaarden niet wordt voldaan, zal de gemeenteraad haar standpunt ten aanzien van het Regionaal Investeringsfonds heroverwegen. Dan zou bijvoorbeeld kunnen worden besloten (deels) uit het fonds te stappen.

De fracties van D66/ONS en VVD hebben een half jaar later, in het  najaar van 2007, besloten niet de verordening voor het fonds goed te keuren. GroenLinks deed al niet mee. Met een krappe meerderheid is toen in  de gemeenteraad besloten toch ermee  door te gaan.

Wij zijn  regelmatig teruggekomen op deelname aan dit fonds, maar nu is toch echt het moment gekomen om de voorwaarden tegen het licht te houden. We staan immers vlak voor de tracékeuze en het zou de weg door Voorschoten kunnen worden.

Binnenkort zullen we  het gesprek aangaan in de gemeenteraad.

De vraag is dan of de gemeente Voorschoten miljoenen euro’s zal betalen aan een weg die het dorp zal splijten,  en die onze polders, leefomgeving, ons groen  en de luchtkwaliteit ernstig zal aantasten. En dat in een tijd waarin fors moet wordt bezuinigd en onze voorzieningen op het spel staan.